Vjesnik: 21. 03. 2001.

U Sarajevu najavljene kazne protiv neposlušnih časnika

Novi dozapovjednik Vojske federacije Ivo Lozančić priznao je da u ovom trenutku praktično ne kontrolira dio objekata i vojnih postrojbi »u južnom dijelu BiH«

SARAJEVO, 20. ožujka (Od Vjesnikova dopisnika) - Novi ministar obrane Mijo Anić i novi dozapovjednik vojske Ivo Lozančić održali su u utora tiskovnu konferenciju u Sarajevu na kojoj su priznali da još uvijek nemaju potpuni nadzor nad zbivanjima unutar hrvatske komponente Vojske Federacije te najavili mjere protiv časnika koji su otkazali poslušnost.

Anić i Lozančić pozivaju pripadnike HVO-a na ispunjenje svojih zadaća, a eventualne sankcije mogu se očekivati nakon što imenovanje njih dvojice bude i službeno potvrđeno, što bi se trebalo dogoditi idućeg tjedna.

Anić je najavio kazne u slučaju da se ispostavi da je riječ o »državnom udaru«. Postavljen je i rok do kada se neposlušni časnici moraju odlučiti hoće li se staviti pod zapovjedništvo novoizabranih zapovjednika. Po njegovim riječima, svim profesionalnim pripadnicima Vojske Federacije Bosne i Hercegovine dat je rok od pet dana da se vrate na svoje redovite dužnosti i time iskažu lojalnost novoizabranoj vlasti. »Prema svima onima koji ne budu poštovali ovaj rok primijenit će se zakonom predviđene sankcije odnosno prestanak radnog odnosa«, rekao je Anić

Ozbiljan problem je i odnošenje dokumentacije iz Ministarstva obrane, odnosno primopredaja dužnosti na nižim razinama u Ministarstva, budući da novi ministar Anić zasad nema niti neke od najelementarnijih podataka o obrambenim strukturama HVO-a, poput popisa pripadnika kojima bi trebale biti isplaćene plaće i slično.

Lozančić je priznao da u ovom trenutku praktično ne kontrolira dio objekata i vojnih postrojbi »u južnom dijelu BiH«, ali je na konferenciji naglašeno kako neće biti dopuštena uspostava nikakvih paravojnih postrojbi odnosno postojanje paralelenih vojnih i obrambenih struktura, o čemu će računa voditi ne samo lokalne vlasti nego i međunarodna zajednica.

Oni su međutim istaknuli kako su svjesni objektivnog stanja te izrazili spremnost na tolerantan odnos prema svim pripadnicima HVO-a. »Mi znamo da su mnogi među njima izloženi strahovitim pritiscima«, kazao je ministar Anić. Prema informacijama kojima raspolaže federalno Ministarstvo obrane, različiti »agitatori«, uglavnom pripadnici bivših zapovjednih struktura unutar Ministarstva i Zajedničkog zapovjedništva, nastavljaju obilaziti postrojbe te vojnike i časnike kako bi ih naveli na neposluh zakonitim vlastima i pridobili za potporu hrvatskom narodnom saboru.

Neki od njih, istaknuo je ministar Anić, pri tom čak koriste službena vozila ministarstva kao i telefone koji se plaćaju iz federalnog proračuna. »Sastanke na terenu drže oni koji su praktično opljačkali ovo ministarstvo«, rekao je Anić.

Poseban problem je što se pretpostavlja da su na platnim popisima bile i osobe koje već godinama nemaju nikakve veze s vojskom.

Unutar ministarstva poduzete su hitne mjere kako bi se onemogućile sktivnosti usmjerene na potkopavanje stabilnosti vojske a svima onima koji iskažu lojalnost novoj vlasti bit će nastavljena redovita isplata plaća.

Lozančić je odbacio je kritikeda je kao politička osoba nepodoban za obnašanje visoke zapovjedne dužnosti, naglasivši da je od dana postavljenja na novu dužnost zamrznuo sve svoje političke aktivnosti, a ukoliko na njoj trajno ostane onda će dati na raspolaganje i svoj zastupnički mandat. (Alenko Zornija i Hina)