Jutarnji list: 21. 03. 2001.

PRAVOSUĐE Prva kadrovska smjena koju je naložio novi državni odvjetnik Republike Hrvatske Radovan Ortynski

Budin smijenjen zbog slučaja Krsnik?

Ako mi se već imputira nezakonitost u radu, po logici ne bih trebao biti podoban ni za rad u Državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, prokomentirao je Budin odluku o premještaju

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Općinski državni odvjetnik u Zagrebu Davorin Budin jučer je proveo prvi radni dan u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici gdje je premješten po uputi Državnog odvjetništva RH na posao zamjenika.

Rješenje o premještaju je od 19. ožujka i u njemu se navodi da će poslove zamjenika općinskog državnog odvjetnika obavljati najdulje šest mjeseci.

Riječ je o prvoj kadrovskoj smjeni novog državnog odvjetnika RH Radovana Ortynskog, a povod joj je, kako stoji u obrazloženju, sumnja u objektivnost i zakonitost rada Davorina Budina. Konkretno, u rješenju se navodi da su postupanje u kaznenom predmetu protiv odvjetnika Krešimira Krsnika te postupanja u drugim predmetima, ukazala da je dovedena u sumnju objektivnost i zakonitost rada Davorina Budina.

- Ako mi se već imputira neobjektivnost i nezakonitost u radu, po logici stvari ne bih trebao biti podoban ni za rad u Državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici - prokomentirao je Budin odluku o premještaju, te najavio da će se državnom odvjetniku RH Radovanu Ortynskom žaliti na rješenje jer mu se imputira nešto što nije učinio.

Sporna je, naime, odluka o odustanku od kaznenog progona odvjetnika Krsnika za prometnu nesreću koja se dogodila 1994. godine kad je automobilom naletio na ženu koja preminula od udarca vozila. Naime, Državno odvjetništvo je utvrdilo da je Krsniku bilo otvoreno zeleno svjetlo na semaforu, da se kretao brzinom ne većom od 55 kilometara na sat i da nije mogao poduzeti ništa da bi izbjegao nesreću. Presudno nije bilo ni to što je mu je pronađeno 0,90 promila alkohola u krvi.

Budin je naglasio da je napravio sve kako bi provjerio odluku o odustanku progona Krešimira Krsnika, pa je tako dao spis na razmatranje i državnom odvjetniku koji nije bio zadužen za slučaj. - I moj i njegov zaključak bio je da nema dokaza da je Krsnik počinio kazneno djelo. Osim toga, u radu na predmetu sudjelovala je i moja zamjenica čija je odluka bila isto takva - rekao je Budin.

Na pitanje zašto je spis šest godina čekao na rješavanje odgovorio je kako je i to jedna od okolnosti koja mu je imputirana, ali da to nije njegov problem jer je u Općinsko državno odvjetništvo došao 22. lipnja prošle godine.

Na primjedbu da slučaj Krsnik nije jedini slučaj zbog kojega je smijenjen, odgovorio je da ne zna što je još posrijedi, nego je u novinama pročitao da se radi i o slučaju Nevenke Tuđman te Croatia busu. Za te slučajeve, kao i za sve važnije predmete, Budin kaže da postoji koordinator na razini republike.

Navodi da slučaj Nevenke Tuđman nije jednostavan i da se na njemu cijelo vrijeme radilo. - Radili smo po uputi Slavka Zadnika i on je znao za svaki korak - ustvrdio je Budin.