Večernji list: 21. 03. 2001.

SRBIJANSKI DUŽNOSNICI "JURE" ROKOVE

Haag čeka "pošiljku" iz Beograda

Srbijanski premijer Zoran Đinđić danas i sutra boravi u Washingtonu gdje će, kako je sam rekao, američke dužnosnike zamoliti da "popuste" u stavu da je 31. ožujka posljednji rok za izručenje S. Miloševića Haaškome sudu (ICTY). Đinđić će zamoliti državnog tajnika Colina Powella da ne zaustavi američku pomoć ako Milošević do 31. o. m. ne ode u Haag, a s istim ciljem u Den Haag otputovali su savezni i republički ministri pravde Momčilo Grubač i Vladan Batić. Oni će, također, pokušati uvjeriti glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte da je kraj ovoga mjeseca nerealan rok za izručenje bivšeg predsjednika SRJ, a vjeruje se da će i sam posjet (prvi od osnutka ICTY-ja) srbijanskih i jugoslavenskih dužnosnika utjecati na blaži odnos prema Beogradu. To je, međutim, demantirala glasnogovornica ICTY-ja Floranc Hartman izjavom da posjet dvojice ministara ne znači ništa, već da "Sud čeka konkretne korake Beograda", to jest izručenje optuženih za ratne zločine.

U utrci za međunarodnom podrškom, kako se približavaju rokovi za konkretna djela, Beograd je ovih dana jedinu javnu pohvalu dobio od Moskve prilikom posjeta šefa ruske diplomacije Igora Ivanova. On je prenio stavove ruskog predsjednika Putina koji posve podržava poteze SRJ, ali ono što je možda važnije za Beograd jest to da je javno zatražio naoružavanje SRJ!

- SRJ je pozvan da postane temeljni činitelj regionalne sigurnosti - rekao je Ivanov u Beogradu. - To pretpostavlja ukidanje preostalih sankcija, prije svega embarga na uvoz oružja. Šef ruske diplomacije rekao je da će, ako drugi ne budu potpisali sporazum sa SRJ, "Rusija to jednostrano učiniti".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov