Jutarnji list: 21. 03. 2001.

Kaos s Hrvatskom samoupravom u BiH

Sanja Despot

Zastupnik u Hrvatskom saboru Ljubo Ćesić Rojs uspio je u petak pokvariti ono oko čega su se čelnici Hrvatske samouprave trudili na sastanku u Kiseljaku. Suprotno njihovim nakanama, Rojs je, podsjećamo, u petak Hrvatskom saboru i javnosti obznanio da je u Kiseljaku upravo osnovana vlada Hrvatske samouprave na čelu s premijerom Martinom Ragužom. Upravo suprotno - Zakonodavno vijeće HNS-a dobro je pazilo da se ne ogriješi o Dayton te je osnovalo samo Koordinaciju koja će koordinirati aktivnosti Međužupanijskog i Međuoopćinskog vijeća. Što će konkretno Koordinacija raditi, nije potpuno jasno.

Ne znamo također je li dosad Hrvatska samouprava već zaživjela. Na prostorima bivše Herceg Bosne, a sadašnje Federacije BiH, trenutačno nema sugovornika koji zna objasniti što je konkretno Hrvatska samouprava. Ne samo da se odustalo od teritorijalnog omeđenja, nego se točno ne zna ni koje bi bile njezine funkcije, niti što se očekuje od međunarodne zajednice u predstojećih šezdeset dana s obzirom na to da ne postoje nikakvi izgledi da će visoki predstavnik Wolfgang Petritsch opozvati svoju odluku o uklanjanju Ante Jelavića i nekoliko njegovih suradnika sa svih političkih dužnosti. Jedino što je u ovome trenutku očito jest da se na političkoj ravni HDZ BiH povukao toliko da bi u predstojećih šezdeset dana mogao biti ostvaren daljnji dijalog tzv. umjerenih hadezeovaca s Petritschem.

Smijenjeni predsjednik Ante Jelavić objavio je u ponedjeljak prijedlog izlaska iz krize. Oko prvog od njegovih prijedloga slažu se svi: dosljednu provedbu odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom području traže i međunarodni predstavnici koji su mimo Hrvatske samouprave i Vlade RH ionako već proslijedili prijedloge provedbe te odluke entitetskim parlamentima od kojih očekuju odgovore do sredine travnja. Jelavić traži pravo i mogućnost da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u Dom naroda te da hrvatski zastupnici u parlamentu biraju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Nadalje, u zajedničkim institucijama vrijedio bi princip pariteta, konsenzusa i rotacije na čelnim funkcijama, a Hrvati moraju imati mogućnost zaštite nacionalnog interesa u Zastupničkom domu državnog parlamenta za što je potrebna dvotrećinska većina. Što se tiče ustroja buduće vojske BiH, Jelavić predlaže zajedničku vojsku koja bi se sastojala od tri nacionalne sastavnice, od kojih bi jedna bila hrvatska.

Upravo u tom grmu leži najveći zec. Iako u međunarodnoj zajednici postoji tendencija ojačavanja vojnog vijeća na državnoj razini, a ujedinjenje vojske je i jedan od preduvjeta da bi BiH mogla uopće razmišljati o Partnerstvu za mir, u ovome trenutku SFOR će spremno odgovoriti na svaki konkretni pokušaj izdvajanja HVO-a iz Vojske Federacije.

Jelavić je za predstavnike međunarodne zajednice sada nešto kao Karadžić. Naravno, on nije optuženik Međunarodnoga suda za ratne zločine, niti to može biti, ali očito je da će ga međunarodni predstavnici, ako ne nestane iz javnosti, smjestiti u zatvor zbog kriminala. On nije ni u kakvoj poziciji da predlaže rješenja i zato ih, izgleda, samoubilački pokušava stvoriti na terenu.

Medunarodni predstavnici ionako tvrde da je cijela akcija oko Hrvatske samouprave počela zato što su pronađeni dokazi o kriminalnoj aktivnosti i pronevjerama novca od strane čelnika HDZ-a BiH. Pronađeni dokazi, kao što je to u poslijeratnoj BiH uvijek bilo, trebali bi poslužiti za definitivno uklanjanje hrvatskih nacionalista jer je međunarodnoj zajednici to sada definitivno bilo na redu.

U međuvremenu u HVO-u vlada potpun kaos. Zapovjednik Prvoga gardijskoga zdruga, Zlatan Mijo Jelić, pozvao je zapovjednike HVO-a da otkažu poslušnost novoj vladi. Na to su novi ministar obrane Federacije Mijo Anić i dozapovjednik Vojske Federacije Ivo Lozančić svim profesionalnim pripadnicima Vojske Federacije dali rok od pet dana da se vrate na svoje redovite dužnosti te najavili da će svima koji budu pokazali lojalnost novoj vlasti biti nastavljena isplata plaća. Ako ih to ne urazumi, poručuju, urazumit će ih SFOR.