Vjesnik: 21. 03. 2001.

Zbog 3.360 zaposlenih na crno, moguć i »ključ u bravu« HTV-a?

Ministar Vidović planira ovih dana pozvati čelnike medijskih kuća u kojima je Inspekcija rada pronašla najviše zaposlenih na crno i dati im rok do kojeg bi se taj problem morao riješiti

ZAGREB, 20. ožujka - Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović planira ovih dana pozvati čelnike medijskih kuća u kojima je Inspekcija rada pronašla najviše zaposlenih na crno i dati im rok do kojeg bi se taj problem morao riješiti. U protivnom, te će se kuće suočiti sa sankcijama, tvrdi naš izvor, navodeći komentar Vladinih ministara da se »HTV može i zatvoriti«.

Iako vjeruju da se tako nešto neće dogoditi, naši sugovornici ističu kako će akcija protiv onih u medijima, koji ne prijavljuju zaposlene biti vrlo oštra, s obzirom na činjenicu da je u mnogim slučajevima riječ o novinarima ili srodnim djelatnostima, odnosno ljudima koji svakodnevno dolaze na posao, a godinama ostaju neprijavljeni.

Osim Mirku Galiću, direktoru HRT-a (na kojemu, prema nalazu Državnog inspektorata, bez ugovora o radu ili s ugovorom koji nije valjan radi čak 3.366 ljudi), poziv za sastanak s ministrom Vidovićem dobit će i Ninoslav Pavić, suvlasnik »Europa press holdinga«. Podsjetimo, prema izvještaju državnih inspektora, u »Holdingu« je nađeno oko 460 zaposlenih na crno. Naš izvor tvrdi da će Galić i Pavić dobiti rok mjesec do najviše dva mjeseca da riješe stanje u svojim kućama, odnosno valjano reguliraju status zaposlenih.

»Europapress Holding« definitivno nema nijednog novinara zaposlenog na crno, kategoričan je bio Nino Pavić, suvlasnik EPH, komentirajući navode kako njegova medijska kuća spada u one s najvećim brojem djelatnika koji rade na crno. Riječ je, pojasnio je, o 460 osoba koje su tijekom godine dana radile isključivo kao kolpoteri, i to u trgovačkom društvu »EPH-trgovina« što se bavi prodajom novina. Međutim, tvrdi Pavić, tih 460 ljudi imalo je ugovore o djelu na koje je tvrtka uredno plaćala poreze. Ti su djelatnici većinom radili nekoliko dana, a samo je njih dvoje ili troje radilo više mjeseci. »To je normalno i to je tako na čitavoj kugli zemaljskoj«, kazao je Pavić. Ujedno je ustvrdio da će, ako ga država bude tjerala da zaposli tih 460 ljudi, smjesta ukinuti kolpotražu.

Komentar od direktora Hrvatske radiotelevizije Mirka Galića o djelatnicima koji navodno rade na crno, nismo mogli dobiti, jer je Galić na putu u Kini. Član Uprave zadužen za televiziju Jerko Vukov o tom se pitanju nije htio izjašnjavati, te nas je zamolio da pričekamo sljedeći tjedan, kada će se Galić vratiti na Prisavlje. (S.O.I./M.M.)