Vjesnik: 21. 03. 2001.

Beogradu istječe američki rok za suradnju s Haagom

ZAGREB, 20. ožujka - Premijer Srbije Zoran Đinđić otputovao je u Sjedinjene Države tjedan dana prije isteka roka za uspostavu suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine koji su Amerikanci dali novim vlastima u Beogradu. Prema najavama u srbijanskome tisku, Đinđić će se sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, a planirani su i susreti s kongresnicima i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Njima će Đinđić pokušati objasniti da je »politika Srbije dosljedna« i da je »potrebno vrijeme za ispunjenje uvjeta o suradnji s Haaškim tribunalom. Đinđić je obećao da će »učiniti sve što može«, i nagovijestio da Srbija ima argumente koje bi američki sugovornici trebali uvažiti umjesto što se bave pretpostavkama.

Višemjesečne rasprave u srbijanskoj javnosti oko toga što zapravo podrazumijeva suradnja s Haagom još nije donijelo jasnih rezultata i preciznih stavova. Jedni tvrde da je potrebno donijeti zakon o suradnji sa Sudom, drugi da je bilo dovoljno otovriti ured za odnose s Haagom, treći uporno tvrde kako ustav zabranjuje izručenje drugim državama namjerno ignorirajući da je taj Sud utemeljio UN. Sve veću zbunjenost iz dana u dan izazivaju oprečni komentari hoće li i kada biti uhićen Slobodan Milošević, ima li za to uhićenje i optužnicu u ovoj fazi uopće dovoljno dokaza. Još nema dogovora u koalicijskoj vlasti oko pitanja je li domaće sudstvo sposobno suditi mu, kao ni gdje mu treba suditi kako slučajno ne bi postao nacionalni heroj i mučenik. Ova su se pitanja čula i na nedavnom seminaru što su ga haaški dužnosnici održali u Beogradu, a istjekom ožujka Beogradu ipak gori pod petama.

U utorak su u Haag zbog dogovora otputovali i ministri pravosuđa SRJ Momčilo Grubač i Srbije Vladan Batić. Srbijanski tisak navodi da su najviši državni dužnosnici dogovorili platformu na osnovi koje će Batić i Grubač istupiti u razgovorima s predstavnicima Tribunala. Direktor »Balkanske inicijative« u američkom Institutu za mir Daniel Server izjavio je da do 31. ožujka još ima vremena da se usklade uvjeti za početak suradnje SRJ i Haaškog suda. »Neki sprecifični zahtjevi američkog Kongresa koji bi trebali biti ispunjeni su uhićenje bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i početak sudskog postupka protiv njega u SRJ, a možda i početak postupka za njegovo izručenje Haagu«, rekao je Server za Glas Amerike. Prema njegovim riječima, zahtjevi koje bi SRJ također trebala ispuniti su barem najava reforme vojske, policije i sudstva, transparentnost u pogledu pomoći Srbije vojsci i snagama sigurnosti Republike Srpske. Server je ocijenio da se spomenuto može obaviti do 31. ožujka i dodao da »sve dok Milošević bude u Jugoslaviji i dok bude politički aktivan, ostaci njegova režima također će biti prisutni«.

Vesna Fabris Peruničić