Vjesnik: 22. 03. 2001.

Bivši logoraši optužuju Ivu Lozančića

Bošnjačka udruga bivših logoraša tvrdi da je Ivo Lozančić odgovoran za predaju Irfana Ajanovića četnicima te za otvaranje devet logora na području Žepča

SARAJEVO, 21. ožujka (Od Vjesnikova dopisnika) - Dok se drama oko nadzora nad HVO-om nastavlja, nedavno izabrani ministar obrane Mijo Anić i novi dozapovjednik združenog zapovjedništva Vojske Federacije Ivo Lozančić doživjeli su napad (i) od Saveza logoraša BiH, udruge koju vodi poznati bošnjački političar Irfan Ajanović. On je, inače, hrvatskoj javnosti poznat još iz vremena početka Domovinskog rata kada je kao zastupnik u tadašnjem saveznom parlamentu sudjelovao u pokušajima zaustavljanja nasilja.

Ajanović je rat u BiH dočekao u Žepču, gradiću koji su pod nadzorom držale postrojbe HVO-a kojima je tada zapovijedao Ivo Lozančić. Bošnjački je političar, pod do danas ne sasvim razjašnjenim okolnostima, 1993. godine, u vrijeme žestokih sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga, isporučen bosanskim Srbima koji su ga u zatočeništvu držali praktično do završetka rata. Ajanović za svoju Kalvariju optužuje izravno Ivu Lozančića koji je navodno odgovoran za tu ratnu epizodu.

No, Savez logoraša ne osporava Lozančićev izbor samo zbog slučaja Ajanović. Navodno, veliki broj članova te udruge ogorčen je time što je »Tuđmanov i Bobanov general, koji je 1993. godine na području Žepča otvorio devet logora za civile« imenovan na visoku dužnost u Vojsci Federacije.

»Ne možemo prihvatiti Lozančićevo imenovanje. U žepačkim logorima koje je on otvorio ubijeno je 38 logoraša, a 31 osoba smatra se nestalom. Lozančićev dosje nalazi se u Tužiteljstvu Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Den Haagu još od 21. ožujka 1998., dakle točno tri godine. Propratni dokument uz ovaj dosje potpisao je tadašnji federalni ministar pravde Mato Tadić, a mi smo uputili otvoreni poziv glavnoj haaškoj tužiteljici Carli del Ponte da protiv Lozančića podigne optužnicu«, tvrde u spomenutoj Udruzi. Oni također najavljuju da će nastaviti borbu demokratskim metodama u slučaju da Lozančić ne bude smijenjen s dozapovjedničke dužnosti u Vojsci Federacije, odnosno ukoliko protiv njega ne bude podignuta optužnica. »Ova država sebi ne smije dopustiti da je vode optuženici za ratne zločine«, tvrde u bošnjačkoj udruzi bivših logoraša.

Međutim, sam Lozančić ne pokazuje pretjeranu nervozu zbog ovih optužaba.

U izjavama za sarajevskih tisak odlučno je demantirao optužbe na svoj račun, uključujući i onu u predaji Ajanovića četnicima: »Ajanović je frustriran svojom Kalvarijom. Ja ne stojim iza toga čina. O tome sam jedanput nakratko razgovarao s Ajanovićem. Sada je teško definirati taj prostor gdje su bile tri vojske kada se to dogodilo«, kazao je Lozančić.

Novi zapovjednik u ovom trenutku očito ima i većih problema od polemika sa Savezom logoraša. Kriza vezana za otkazivanje lojalnosti novim vlastima od brojnih časnika i pripadnika HVO-a zasad još nije riješena i trenutno je jedan od najvećih problema u većem bosansko-hercegovačkom entitetu.

Alenko Zornija