Novi list: 22. 03. 2001.

SINDIKALNE AKCIJE ZBOG DUGA lNE

Rafinerije Rijeka i Sisak u štrajku

Jednodnevni štrajk 2. travnja. Radnicima rafinerija INA duguje naknadu za oko 100 tisuća prekovremenih sati

ZAGREB - Radnici rafinerija Rijeka i Sisak održat će 2. travnja jednodnevni štrajk zbog neisplate materijalnih prava temeljem odredbi kolektivnog ugovora za 2000. godinu. Kako doznajemo iz sindikalnih krugova, radnicima rafinerija INA duguje naknadu za oko 100 tisuća prekovremenih sati odrađenih tijekom prošle godine. Prema procjenama, riječ je o svoti visokoj gotovo milijun njemačkih maraka.

Inače, tri sindikata koja djeluju unutar INE u utorak su Upravi uputili zahtjev za hitnom jednokratnom isplatom svih potraživanja temeljem kolektivnog ugovora za prošlu godinu (regres, prekovremeni sati i troškovi života), kao i zahtjev za nastavkom kolektivnog pregovaranja ističući pritom kako je za njih Vladin sporazum o politici plaća neobavezujući s obzirom da nije potpisan na nacionalnoj razini. Sama Uprava INE, pak, nakon ultimativnog dopisa sindikatima prema kojem je njihovo parafiranje Sporazuma uvjet za nastavak kolektivnog pregovaranja i isplatu neisplaćenih materijalnih prava za 2000. godinu, jučer je “olabavila” pristup. Tako je sindikatima izražena spremnost za nastavak razgovora, te su obaviješteni o tome kako će im materijalna dugovanja biti isplaćena do kraja tekuće godine.

Tri sindikata INE od utorka se nalaze u kolektivnom radnom sporu s Upravom, o čemu će uz zahtjev za mirenjem u srijedu biti obavješteno i Gospodarsko-socijalno vijeće. Radnici domaće industrije nafte, nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru uvjetuju isplatom svim materijalnih prava starog ugovora, koji prema odredbama, važi do potpisivanja novog akta između sindikata i Uprave.

G. GALIĆ