Večernji list: 22. 03. 2001.

JUGOSLAVENSKI I SRBIJANSKI MINISTAR PRAVDE POSTIGLI DOGOVOR U DEN HAAGU

Milošević u beogradski zatvor, potom u Haag

Dužnosnici Haaškog tribunala za ratne zločine (ICTY) suglasili su se, u razgovoru s ministrima pravde SRJ i Srbije Momčilom Grubačem i Vladanom Batićem, da se ratnim zločincima iz SRJ sudi u SRJ sve dok ne bude završen zakon o suradnji s ICTY-jem. To je izjavio V. Batić nakon razgovora s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte istaknuvši da bi taj zakon trebao biti završen već potkraj ovoga mjeseca. Sukladno tom dogovoru, može se protumačiti i Batićeva izjava da će "Slobodan Milošević biti uhićen, ako ne 31. o.m., onda veoma brzo nakon toga".

Uz to, prilikom posjeta ministara pravde Haagu, najavljeno je da će se neki osumnjičeni za ratne zločine sami predati ICTY-ju, odnosno da će jugoslavenske i srbijanske vlasti "izručiti svakog stranog državljanina s popisa optuženih koji eventualno boravi u SRJ". To je dogovoreno, potvrdio je i šef zastupničke skupine DOS-a u srbijanskoj skupštini Čedomir Jovanović na sastanku državnog vrha SRJ uoči Batićeva i Grubačeva puta u Haag, odnosno premijera Zorana Đinđića u Washington. Ministri pravde, inače, ICTY-ju su predali i "dokaze o zločinima učinjenim nad Srbima u Gospiću".

No, dok ministri pravde pregovaraju u Haagu, u Beogradu je zastupnička skupina Srpske radikalne stranke podnijela zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru Batiću. Kao poseban grijeh, ministru pravde pripisuje se upravo "najava suradnje s Haaškim sudom".

- Batić je organizirao pokušaj otmice i izručenja Haaškome sudu generala Dragoljuba Ojdanića, optuženog za ratne zločine na Kosovu - kaže Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika SRS i optužio ministra da prisiljava neke optužene da se "dobrovoljno" predaju Haagu.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov