Republika: 22. 03. 2001.

Dodder, financijer HDZ-ove desnice, osumnjičen za aferu “Paška rebra”

Glavni koordinator transakcije bio je Ivica Ropuš, tadašnji glasnogovornik HDZ-a

Mislav Šimatović

U srijedu su u Šibeniku djelatnici Policijske uprave šibenske priveli Želimira Doddera, bivšeg predsjednika Uprave "Eurošpeda" i njegovu suprugu Nadu Dodder, doznajemo iz neslužbenih izvora.

Iz Županijskog suda u Šibeniku potvrđena je informacija da su osobe Ž.D., N D. i Z.K. privedene istražnom sudu Županijskog suda u Šibeniku pod sumnjom da su počinile kazneno djelo zloupotrebe i poticanja zloupotrebe ovlasti, te kazneno djelo privrednog kriminala.

Nakon saslušanja istražni sudac odlučio je da se privedeni ne zadržavaju, te im omogućio da se brane sa slobode.

Podsjetimo, Želimir Dodder jedan je od glavnih sponzora HDZ-ove desnice, čije se financiranje vršilo transakcijama preko Sonaxa, jedne od Dodderovih tvrtki.

Blizak s Pašalićem

Vrlo je blizak Iviću Pašaliću, a najbliži mu je suradnik bio Ante Baković, sadašnji savjetnik Ante Jelavića. Dodder je u vrlo bliskim odnosima i s Petrom Luburićem, jednim od ortaka iz afere Dubrovačka banka.

Inače, Želimir Dodder poznat je javnosti kao glavni akter financijskih malverzacija u aferi "Paška rebra".

U toj je zemljišno-financijskoj transakciji, uz jamstva Dubrovačke banke, Dodderov "Eurošped" 1997. došao u posjed atraktivnih zemljišnih čestica na jednom dijelu obale otoka Faga. Područje Paških rebara je, prema lokalnom urbanističkom planu, predviđeno za turističku i poslovnu gradnju.

Iako dogovoreni iznos iz kupoprodajnog ugovora nikada u cijelosti nije dospio na račun grada Paga, "Eurošped" je na svoje ime uspio uknjižiti i veću površinu od one koja je bila oglašena u prodajnom natječaju. Glavni koordinator ove transakcije bio je Ivica Ropuš, tadašnji glasnogovornik HDZ-a rodom iz Novalje.

Učinjenu uslugu Dodderu, Ropuš je materijalizirao u obliku skupocjenog automobila marke BMW.

Na osnovu uknjiženog vlasništva nad zemljištem veličine 71,2 hektara "Eurošped" je kod Hrvatske poštanske banke realizirao kredit u iznosu od 25 milijuna maraka.

U to je vrijeme direktorica HPB-a bila Ljerka Ercegović koju je talijanska policija nedavno izručila hrvatskom pravosuđu.

Kako Dodder nije namjeravao vratiti kredit, ustupio je Paška rebra Hrvatskoj poštanskoj banci bez naknade iako je visina kredita višestruko nadilazila vrijednost zemljišta.

Problemi oko vraćanja sredstava koje je kao jamstvo dala Dubrovačka banka u visini 5,4 milijuna njemačkih maraka riješeni su smjenom i hapšenjem direktora Dubrovačke banke Nevena Barača, te propašću i sanacijom banke.

Istraga HIS-a

Nakon neuspjelog pokušaja zadarskog Ureda za državnu reviziju da obavi reviziju kupoprodajnog aranžmana Paških rebara 1998. godine i neslavne istrage Hrvatske izvješta ne službe (HIS) za vrijeme Miroslava Šeparovića o ovoj aferi, Općinski sud u Zadru ipak je podigao protiv Želimira Doddera kaznenu prijavu.