Jutarnji list: 22. 03. 2001.

KOMENTAR O zahtjevu Županijskog doma za ocjenu ustavnosti odluke o ustavnim promjenama piše Tina Lakić

Znaju li potpisnici postavke Ustavnog suda?

Zahtjev Županijskog doma za ocjenu ustavnosti odluke o pristupanju ustavnim promjenama sadrži takve formalne nedostatke da se većina upućenih u rad Ustavnog suda mora zapitati znaju li potpisnici tog zahtjeva osnovne postavke rada Ustavnog suda.

Županijski je dom, naime, od Ustavnog suda zatražio da neustavnom proglasi odluku o pristupanju ustavnim promjenama jer se taj dom odbio očitovati o toj odluci. Prvi i osnovni nedostatak zahtjeva koji je delegacija Županijskog doma u utorak predala Ustavnom sudu odnosi se na činjenicu da taj sud ne može odlučivati o postupku koji je u tijeku već samo kad on završi. Ustavni stručnjaci objasnili su kako je istina da se ustavne promjene odvijaju u tri faze, ali i naglasili daje svaka od te tri faze sastavni dio jedne cjeline te da se nikako ne može tumačiti da je riječ o potpuno odvojenim ili samostalnim postupcima. To znači da je odluka o pristupanu ustavnim promjenama samo dio postupka te da je zahtjev za ocjenu njene ustavnosti preuranjen.

Budući da Ustavni sud nikada ne razmatra sadržaj Ustava, moguće je jedino da kad Ustav bude donesen raspravlja o ustavnosti procedure donošenja ustavnih promjena.

No, treba podsjetiti da je o sličnom zahtjevu Županijskog doma ovaj saziv Ustavnog suda već donosio odluku krajem prosinca prošle godine. Tada je Županijski dom tražio ukidanje Ustavnog zakona o izmjenama Ustavnog zakona o pravima manjina zbog, kako su tvrdili, neustavnog postupka njihova donošenja jer ni tada Županijski dom nije dao mišljenje. Ustavni sud odbio je njihov zahtjev uz obrazloženje da je Županijskom domu bilo omogućeno dati prethodno mišljenje te da činjenica da ga taj dom nije dao ne može postupak donošenja ustavnog zakona učiniti neustavnim. U suprotnom bi, navedeno je, Županijski dom samo instrumentom nedavanja mišljenja mogao posve onemogućiti zakonodavni rad Zastupničkog doma. Budući da je zahtjev podnesen prerano te da je Ustavni sud već rekao svoje mišljenje o slučajevima kad izostane prethodno mišljenje Županijskog doma, opravdano je pitanje koji su motivi podnositelja zahtjeva. Teško je povjerovati da očekuju od Ustavnog suda da promijeni svoje mišljenje, odnosno pravila rada. Jedan od mogućih odgovora je da Županijski dom, s obzirom na to da mu se smiješi skoro ukidanje, još jednom želi skrenuti pažnju javnosti na svoje postojanje.

Inače, u obrazloženju zahtjeva Županijskog doma da se odluku o pristupanju ustavnim promjenama proglasi neustavnom stoji da Županijski dom mora dati prethodno mišljenje da bi Zastupnički dom mogao odlučiti o pristupanju promjeni Ustava.

Zahtjev Ustavnom sudu potpisalo je 49 zastupnika iz Županijskog doma i zastupnik iz Zastupničkog doma, od kojih je velika većina iz HDZ-a. U delegaciji Županijskog doma koja je u utorak predala zahtjev bili su Ivan Brleković (HDZ), Miroslav Prpić (HDZ) i Miroslav Rožić (HSP), ali i zastupnica šesteročlane koalicije Anika Mamić (LS).