Slobodna Dalmacija: 23. 03. 2001.

ODGOĐENA ISTRAGA U SLUČAJU “HSP 1861 PROTIV HRT-a”

Vrkić i Kosovac skinuli Paragu s TV ekrana?

U istražnom zahtjevu se navodi da je Ivica Vrkić počinio kazneno djelo tako što je uskratio HSP-u 1861 i Paragi pravo nastupa na televiziji

ZAGREB - Na zagrebačkom je Županijskom sudu u četvrtak trebalo biti održano tzv. predistražno ročište u povodu istražnog zahtjeva Hrvatske stranke prava, 1861 protiv Hrvatske radiotelevizije, njezina bivšeg direktora Ivice Vrkića i bivšeg glavnog urednika Obrada Kosovca.

No, kako je novinare izvijestio predsjednik HSP-a 1861, nitko od spomenutih nije došao na sud. Vrkić je, doduše, prije ispitan na osječkom Županijskom sudu, a Kosovac nije želio primiti sudski poziv koji mu je bio upućen na kućnu adresu u Zaprešiću, dodao je Paraga.

U istražnom zahtjevu se, inače, navodi da je Ivica Vrkić počinio kazneno djelo kao odgovorna osoba, tako što je tijekom svog direktorovanja HRT-om uskratio HSP-u 1861 i njezinu predsjedniku pravo nastupa na televiziji, te nije dopustio praćenje tiskovnih konferencija stranke.

U nastavku piše i kako je bivši direktor HRT-a Antun Vrdoljak na jednoj saborskoj raspravi “priznao da je imao pritisak od bivšeg predsjednika Sabora Stjepana Mesića da mora spriječiti prijenos saborske rasprave o Paraginu imunitetu”. Predsjednik HSP-a 1861. je dalje naveo kako je Vrdoljaku tada replicirao Mesić, rekavši da “to nije tražio on, već predsjednik Tuđman.

Kosovac je, također, osumnjičćen za “diskriminaciju HSP-a 1861 i njezina predsjednika” - zabranama da se snimaju i prenose njihove konferencije za novinare.

Ivica Vrkić je u svome iskazu pred osječkim sudom istaknuo kako od Parage i njegove stranke nikada nije primio nikakav zahtjev, a ne zna je li takvo što dobio glavni urednik u čijoj je to nadležnosti. Kazao je i kako nitko od njega nije tražio da zabrani Paragino pojavljivanje na televiziji.

- Nisam imao nikavih osobnih, političkih ili poslovnih razloga na bilo koji način raditi protiv Dobroslava Parage ili njegove stranke - izjavio je Vrkić.

Poziv na istražni postupak u travnju Vrkiću i Kosovcu bit će ponovno upućen.

I. DOŠEN