Vjesnik: 23. 03. 2001.

SFOR zaprijetio HDZ-u

Kada bude potrebno, SFOR će poduzeti odlučne mjere da bi se očuvali zakon i red«, kazao je Graham Hand, veleposlanik Velike Britanije u BiH, komentirajući mogućnost angažmana postrojbi SFOR-a ukoliko HDZ ustraje na provedbi odluka o Hrvatskoj samoupravi

MOSTAR, 22. ožujka (Od Vjesnikova dopisnika) - »Siguran sam da će SFOR biti strpljiv sa zbunjujućom taktikom HDZ-a, ali to strpljenje se ne treba shvatiti kao slabost. Kada bude potrebno SFOR će poduzeti odlučne mjere da bi se očuvali zakon i red«, kazao je Graham Hand, veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, komentirajući mogućnost angažmana postrojbi SFOR-a ukoliko HDZ i druge hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskoga narodnog sabora ustraju na provedbi odluka o Hrvatskoj samoupravi. On je Hrvatsku samoupravu u razgovoru za Dnevni avaz nazvao »iluzijom ljudi koji više brinu o svojim osobnim interesima, nego o interesima Hrvata«, ustvrdivši i kako bi »HDZ trebao početi voditi računa o svojoj dužnosti prema narodu koji je glasovao za tu stranku«.

Konkretno, pojasnio je Hand, kojega u krugovima bliskim Hrvatskom narodnom saboru uz američkog veleposlanika Millera smatraju jednim od glavnih aktera pokušaja »demontaže« HDZ-a i dovođenja na vlast Alijanse, to bi trebalo značiti »da (HDZ) počne dolaziti u parlament i raditi za hrvatske interese, što uključuje i rad na izbornom zakonu«.

Britanski je veleposlanik ipak, uz sve kritike, odbacio mogućnost zabrane djelovanja HDZ-a BiH, ocijenivši kako »nitko ne želi vidjeti da je zabranjen rad jednoj ozbiljnoj političkoj stranki; to je protiv svih demokratskih institucija«. Hand se usprotivio mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu, osvrnuvši se posebice na najnovije izjave lorda Davida Owena. »On govori jedino u svoje ime, njegova stajališta ne odražavaju stajališta moje vlade«, kazao je Hand, dodavši kako bi promjena bilo koje granice na Balkanu povukla za sobom nepredvidive posljedice.

Kada je, pak, riječ o Budišinoj ideji kantonizacije Bosne i Hercegovine, ona je, drži britanski diplomat, iznesena u najboljoj namjeri, »ali ignorira potrebu da se Bosna i Hercegovina drži aranžmana koji sada imamo, a u cilju povjerenja i stabilnosti u zemlji«. Kantonizacija BiH, pojasnio je stajalište Velike Britanije njezin veleposlanik u BiH, zahtijevala bi amandmane na Daytonski sporazum, »a ova zemlja je daleko od toga da je spremna razmišljati o tomu«. Budiša bi kantonizaciju Bosne i Hercegovine, zaključio je, »to (kantonizaciju) trebao predložiti ponovno za dvadeset godina«.

Mario Marušić