Vjesnik: 23. 03. 2001.

Vjeko Sliško i atentator teško ranjeni

Atentatora s pet hitaca ranio Sliškov tjelohranitelj, navodno Ivica Bertić Rus / Prema izjavama svjedoka, obračun je uslijedio nakon što su se Sliško i jedan muškarac posvađali/ Potom su obojica izvadili pištolje i pucali jedan u drugoga/ U Bolnicu dovezeni Sliško i muškarac s hrvatskim i belgijskim državljanstvom, čije je jedno od imena Jaap Capiju/ Prema izjavi liječnika u četvrtak kasno navečer, obojica su u kritičnom stanju / Blokiran Preradovićev trg, policija ispituje mnoštvo očevidaca

ZAGREB, 22. ožujka - U četvrtak oko 14.45 sati ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) u Preradovićevoj ulici, u središtu Zagreba, u mafijaškom obračunu teško je ranjen Vjeko Sliško. Nepunu minutu kasnije, njegov tjelohranitelj je ispred kina »Europa« u Varšavskoj ulici s pet hitaca pucao u atentatora. Sliško i napadač u teškom stanju prebačeni su u Bolnicu Sestara milosrdnica. Tjelohranitelj je u bijegu.

Prema izjavama svjedoka, obračun je uslijedio nakon što je Sliško sa svojom sestrom izašao iz zelenog »jeep cherokeeja« registracijskih oznaka ZG 4928 - O, nakon čega se posvađao s nepoznatim muškarcem. Obojica su zatim izvadili pištolje i pucali jedan u drugoga. Nakon što je atentator teško ranio Sliška, pokušao je pobjeći potrčavši prema obližnjem kinu »Europa«. No, tu ga je dočekao Sliškov tjelohranitelj i ispalio u nj nekoliko hitaca. Neslužbeno smo doznali kod atentatora pronađena službena policijska značka, bomba, revolver i UKV radio-stanica, kakvu koristi hrvatska policija, što su neki od očevidaca prokomentirali kako »je Sliška možda maknula policija«.

Prema izjavi konobarice kafića »Europa«, nepoznati je muškarac srednjih godina trčao Varšavskom ulicom, a za njim su ljudi vikali: Drž" te ga! U tom je času čuvar Adria banke istrčao preda nj i uz pomoć policajca u civilu, kako tvrdi konobarica, srušio ga na pod. Tada je bjegunac, navodno, sam sebi ispalio metak u glavu. Ako je točno to što tvrdi konobarica, to bi značilo da su bila dva napadača na Sliška!?

To je četvrti pokušaj ubojstva Vjeke Sliška, a prethodni je bio potkraj prosinca 1999. također ispred KIC-a. Tada je u mafijaškom obračunu »zoljom« ubijen slučajni prolaznik Zoran Domini. Sliško je široj javnosti poznat kao pripadanik zagrebačkog podzemlja, nazivan je »kraljem pokerautomata« i neslužbenim suparnikom skupine kojoj se upravo sudi u remetinečkom zatvoru zbog udruživanja u tzv. zločinačku organizaciju.

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Slavka Rake, u 14.40 sati na Preradovićevu trgu došlo je do oružanog sukoba više osoba. Tom je prilikom teško ozlijeđen Sliško i još jedna osoba. Rako je rekao da je u pitanju osoba koja je često mijenjala identitet i ima hrvatsko i belgijsko državljanstvo. Kako, pak, neslužbeno doznajmo Sliškov atentator je stanoviti Jaap Capiju, koji je poznat hrvatskoj policiji zbog ubojstva na osječkom području, te koji je poznat i nekim europskim policijama zbog svoje povezanosti u međunarodnom kriminalnom i terorističkom miljeu. Takvu neslužbenu informaciju kasnije je potvrdio i državni odvjetnim Radovan Ortynski, koji je vodio istragu nad »zagrebačkom mafijom«.

Obojica ozlijeđenih prebačeni su u zagrebačku bolnicu u Vinogradskoj gdje se liječnici bore za njihov život, a u četvrtak kasno navečer iz bolnice se doznalo da su još u kritičnom stanju. U međuvremenu, neke su neslužbene informacije, objavljene navečer i u prvim izdanjima novina, govorile da je atentator podlegao ranama, odnosno, da je u bolnici umro Vjeko Sliško. Prema infomacijama koje je Vjesnik dobio iz Bolnice Sestara milosrdnica, obojica su dovezena živa, iako u teškom stanju. Blokirana je i cijela bolnica pa tako čak ni Sliškova supruga nije mogla ući u nju. Policija je bolničkom osoblju najstrože zabranila davanje novinarima bilokakve informacije o ozlijeđenima, što se protumačilo kako je moguće da su obojica već podlegla teškim ozljedama glave. Takvu pretpostavku pojačao je dolazak forenzičara u bolnicu kasno popodne.

Iščekivanje novinara, fotoreportera i televizijskih snimatelja ispred zgrade Klinike za neurologiju Bolnice Sestara milosrdnica, ne bi li dobili informaciju o zdravstvenom stanju, odnosno težini ozljeda dvojice ranjenih, ostalo je na izbjegavanju i liječnika i policajaca da išta kažu. Uspjeli smo samo potrčati za bolničkim ležajem na kojem su, na pokrajna vrata, bolničari trčeči izveli jednog od ozlijeđenih. Za njima su potrčali i liječnici, svi u pratnji policije, prema Zavodu za radiologiju u susjednoj zgradi gdje se obavilo snimanje. Nakon stanovita vremena drugim putem su ponovno trčeči dovezli, istog ili drugog muškarca, natrag u Kliniku za neurologiju na operaciju.

Policajci u civilu su dolazili i odlazili, a nešto poslije 18 sati stigli su i djelatnici Kriminalističke policije, noseći svoje radne torbe. Pretpostavljamo da su došli po robu i svu ostalu opremu ozlijeđenih, kako bi se prikupili svi mogući materijalni tragovi i sve dalo na vještačenje. Što se, pak, tiče policijske potrage, u neko se vrijeme tragalo i za tamnoplavim »fiat bravom«, registracije ZG 4945-E, koji je vozio »jaki muškarac, visok oko 190 cm, crne kose«. No, je li to u vezi s pucnjavom kod Cvjetnog trga također nismo dobili potvrdu od policije.

Ispred prijamnog ureda u neko doba bila je i supruga Vjeke Sliška, koja također nije mogla doznati je li joj suprug tu i je li živ i koliko je teško ozlijeđen. Iako smo očekivali više susretljivosti zbog informiranja javnosti, kada smo se već dobrano ohlađeni vjetrom pokušali skloniti u topli hodnik bolnice, policajac nas je, ne baš ljubazno, zamolio da izađemo van.

Policija je blokirala Preradovićev trg te dio Bogovićeve i Varšavske ulice jer je u vrijeme pucnjave tu bilo mnogo ljudi. Svi su oni očevici oružanog sukoba pa ih policija ispituje. Koliko će blokada trajati, nitko nije mogao reći.

Nakon očevida, koji je trajao više od pet sati, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Mirko Klinžić potvrdio je pretpostavke novinara da je na mjestu događaja pronađeno »izvjesno oružje«, ali je opovrgnuo tvrdnje da je nađen mobilni telefon.

»Deset minuta prije 15 sati primljena je dojava o pokušaju ubojstva nad dvije osobe. U to se vrijeme nisu znala imena niti počinitelja, a ni oštećenih. Prikupili smo sve tragove, ali o njima u interesu istrage zasad ne mogu govoriti«, rekao je sudac Klinžić. Po njegovim riječima, ispred Preradovićeve 7, a potom u Varšavskoj ispred zapadnog dijela kina »Europa« došlo je do oružanog obračuna u kojem su sudjelovale tri osobe, od kojih je jedna u bijegu. Istražni sudac nije znao za izjavu državnog odvjetnika Ortynskog da je ta osoba vjerojatno Ivica Bertiću-Rus, ali je potvrdio da je Rus »bio Sliškov tjelohranitelj i vozač, te da on još uvijek nije pronađen, niti saslušan«.

Na pitanje novinara o tome je li u sukobu sudjelovala još netko četvrti, kako se ovog popodneva po Cvjetnom trgu nagađalo, istražni je sudac rekao da se u određenom kontekstu spominjala Sliškova sestra, ali da ona niti bilo tko drugi, nije imala veze sa cijelim slučajem.

- Pravih je očevidaca vrlo malo i to su uglavnom oni koji su vidjeli samo jedan dio događaja. Saslušano je ipak mnogo više ljudi. O točnom broju ispaljenih metaka ne mogu govoriti jer balistički nalaz još nije gotov, ali znam da nisu pronađeni nikakvi drugi tragovi oštećenja, niti na okolnim automobilima, niti na zgradama, rekao je novinarima poslije uviđaja istražni sudac Mirko Klinžić.

Mjesto atentata nije slučajno, jer je Sliško stanar jedne od zgrada u obližnjoj Bogovićevoj ulici, koju je gotovo cijelu otkupio. Bilo je samo pitanje vremena kad će suparnička grupa opet pokušati atentat na nj. Pravo je čudo i da nitko od slučajnih očevidaca nije stradao u tom posljednjem napadu. O pucnjavi u zagrebačkom središtu izviješten je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji se odmah uputio na mjesto događaja. (Vanja Majetić, Zrinka Boršić i Jasminka Ivančić