Vjesnik: 23. 03. 2001.

Kosovac odbio primiti sudski poziv

ZAGREB, 22. ožujka - Zbog odbijanja Obrada Kosovca, bivšeg glavnog urednika HTV-a da primi sudski poziv na kućnu adresu, te zbog službene spriječenosti Ivice Vrkića, bivšeg direktora HTV-a koji je u četvrtak na osječkom Županijskom sudu iznio obranu glede iste tužbe, na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak nad njima nisu obavljene istražne radnje povodom istražog zahtjeva koju je protiv njih podnijela »Hrvatska stranka prava 1861«, odnosno njen predstavnik, predsjednik stranke Dobroslav Paraga.

Istražni zahtjev protiv Vrkića i Kosovca podnijet je, naime, zbog kaznenih djela povrede ravnopravnosti građana te povrede slobode izražavanja misli i slobode prava čovjeka i građanina.

Nakon petnaestak minuta čekanja da se Vrkić i Kosovac pojave kod istražne sutkinje Ljubice Magdalenić, istražne radnje su odgođene do 12. travnja, nakon što će se putem sudskog dostavljača ponovno pokušati dostaviti poziv bivšem glavnom uredniku HTV-a. Okupljenim novinarima u zgradi suda Paraga je kazao kako je sutkinji u četvrtak donio dvjestotinjak poziva koje je »Hrvatska stranka prava 1861« dok je bila parlamentarna i neparlamentarna upućivala HRT-u kako bi popratili tijek njihovih tiskovnih konferencija, na koje se, prema Paraginim riječima, televizijska kuća u 99 posto slučajeva nije odazivala. Pored toga, Paraga je u prilog tužbe i zahtjeva za istragom u četvrtak priložio i niz prosvjeda i dopisa koje su članovi stranke osobno donosili do porte HRT-a, kao i potvrde na kojima je vidljivo da su portiri na televiziji primili prosvjedne dopise na urudžbene zapisnike.

»No, povratne informacije s HTV-a nikad nismo dobivali« napomenuo je Paraga, objasnivši novinarima kako je sve počelo kada je bivši direktor HTV- a Antun Vrdoljak na jednoj saborskoj raspravi u replici s Stjepanom Mesićem kazao kako mu je »Tuđman osobno naređivao da se kamere ugase kada nastupi Paraga«. Taj navod, napomenuo je nadalje Paraga, također je dostavljen sutkinji kao dokaz o cenzuri.

Predsjednik »Hrvatske stranke prava 1861« spomenuo je pritom i obraćanje bivše glavne urednice HTV-a Hloverke Novak-Srzić u kojem ona trvdi kako na televiziji nije postojala »crna lista«, što je, pak, »Forum 21« na niz okruglih stolova ipak potvrdio, napomenuvši kako su takve liste postojale u zabavnom dijelu programa.

Vanja Majetić