Vjesnik: 24. 03. 2001.

Mesić: Vlada ima premalo sluha za probleme radnika i sindikalne zahtjeve

Kao da je sve ukalupljeno u stranačke sheme, a građanske inicijative teško pronalaze put do vlasti / Mesić vjeruje da će decentralizacija to promijeniti / Oni koji se ne mire lako s gubitkom vlašću, stalno pronalaze nove povode za podizanje tenzija - jednom je to Zagrebački summit, drugi put »slučaj Norac« / Štete od tajkunskih tajfuna mogle bi se popraviti bude li država bolje pravno funkcionirala

RIJEKA, 23. ožujka - »Hrvatska Vlada još nije pronašla model politike za ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda. Ona mora izraditi strategiju ekonomskog razvitka, a pritom je sporazum s MMF-om samo početni korak izlaska iz krize. Između mene i Vlade neće biti nesporazuma o politici stimuliranja gospodarskog rasta«, istaknuo je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za posjeta Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u petak. Sve drugo, posebice politika koja ne bi rezultirala strategijom razvoja Hrvatske i koja bi prihvaćala loša rješenja za građane, bilo bi predmetom njegove kritike. Predsjednik drži da pojedine inicijative građana teško pronalaze put do institucija vlasti.

»Kao da nedostaje sluha za riječ naroda, kao da je sve ukalupljeno u stranačke sheme i kao da se nedovoljno čuje građanska inicijativa i demokratski poticaj«, procjenjuje Mesić. Smatra da Vlada ima premalo sluha za probleme radnika i zahtjeve sindikata, a to se očituje i u zaboravljanju izbornih obećanja o financijskom jačanju lokalne samouprave te o izravnom izboru gradonačelnika. Ukazao je i na to da se mnogi teško mire s gubitkom vlasti i prelaskom u oporbu. Prema njegovim riječima, dosta je onih iz struktura koje su se služile vlašću da bi postigle posebne društvene pozicije i materijalne privilegije. »Takvi stalno pronalaze nove povode za podizanje društvenih tenzija i stvaranje "izvanrednog" raspoloženja«, upozorio je Mesić, podsjetivši da je jednom za to bio povod Zagrebački summit, drugi put »slučaj Norac«, a treći put će i opet nešto iskoristiti.

S primorsko-goranskim županom Milivojem Brozinom i riječkim gradonačelnikom mr. Vojkom Obersnelom Predsjednik je razgovarao o decentralizaciji vlasti i novca, te o gospodarskim problemima. Istaknuo je da su Primorsko-goranska županija i Rijeka sačuvale privredne pogone kojima su raspolagale, a tamo gdje je država imala utjecaja, »tajkunski tajfuni učinili su mnogo štete«. On vjeruje da bi se te štete mogle ispraviti bude li država bolje pravno funkcionirala.

»Kad u Rijeci funkcionira Luka, onda radi i sve ostalo. Razvojni planovi riječke Luke za pohvalu su i ubuduće ćemo slušati o uspjesima, a ne teškoćama te tvrtke«, uvjeren je Mesić. Podsjetio je da su Rijeka i Primorsko-goranska županija promovirale demokratske procese u Hrvatskoj, a sada će promovirati novu orijentaciju - razvoj privrede.

Na pitanje novinara da komentira navode Luke Trconića (HSS) da šestorka donosi Ustavni zakon o provedbi Ustava jer Mesić nije iskoristio svoje ovlasti i smijenio predsjednika Vrhovnog suda Marijana Ramušćaka, Predsjednik je kratko odgovorio kako on nije mogao smijeniti Ramušćaka jer to nije u njegovoj nadležnosti. Što se tiče javnih kuhinja, Mesić je upozorio da su one dokaz da privreda ne funkcionira dobro i da su greške učinjene prije.

»Ako netko sada prigovara šestorci za gospodarske i socijalne probleme u kojima se Hrvatska nalazi, onda ne smije zaboraviti da su ti problemi nastali davno prije, jer je naša zemlja imala pogrešan model privatizacije koji nam je gospodarstvo odveo u katastrofu«, izjavio je Mesić dodavši kako danas imamo tek 1,2 milijuna zaposlenih i naslijeđeni problem - milijun umirovljenika i gotovo 400 tisuća nezaposlenih. On vjeruje da će se decentralizacijom vlasti i sredstava te poteškoće lakše rješavati.

Damir Herceg