Jutarnji list: 24. 03. 2001.

RAZGOVOR Vladimir Žirinovski, ultraradikalni potpredsjednik ruske Dume, u Dubrovniku najavljuje novi hladni rat

Nakon odlaska američkih trupa, na Balkan stiže 150.000 ruskih vojnika

Hrvati su slavenska braća Rusima i stoga bi morali govoriti ruski, a ne engleski ili njemački. Ako Jugoslavija na to pristane, Hrvatska će biti u istočnom bloku, a ako ne, zajedno s Bečom pripast će zapadnom bloku

Razgovarao: Jadran Kapor

Ultraradikalni potpredsjednik ruske Dume Vladimir Žirinovski odlučio je mirno odslušati seminar o sigurnosti i stabilnosti u Južnoj i Srednjoj Europi koji u Dubrovniku organizira Parlamentarna skupština NATO-a, prirodni neprijatelj toga ruskog političara. Iako smo u mnogim medijima do sada imali priliku pročitati prave romane o njegovu razuzdanom ponašanju, Žirinovski ovih dana pije samo sok od naranče i jede isključivo ribu i morske plodove. Među diplomatima okupljenima u Dubrovniku očito uživa veliko poštovanje jer mnogi nastoje iskoristiti svaki slobodan trenutak za razgovor s "velikim bratom".

Kad smo ga zamolili za kraći razgovor odslušali smo dvominutnu tiradu na ruskom od koje smo razumjeli jedino "hrvatski žurnalist".

Beograd odlučuje o Hrvatskoj

Sorry, but I don’t…

- A sorry, sorry! Govori po ruski, sve po ruski - prekinuo nas je Žirinovski.

Hrvati su po njegovu uvjerenju slavenska braća Rusima i stoga bi morali govoriti ruski, a ne engleski ili njemački. Naime, on smatra kako je ruski jednako važan svjetski jezik kao i engleski. Općenito, ruski bi utjecaj na Balkanu trebao biti mnogo snažniji jer su Amerikanci uzrok svih ovdašnjih problema.

- Kriza na Balkanu neće biti riješena u sljedećih trideset do četrdeset godina jer se Sjedinjene Države planiraju boriti protiv islamskog terorizma, tako da u tom razdoblju kriza neće biti riješena jer je za Amerikance to pitanje novca. Postoji, naime, paralelan problem, dvije strane novčića. S jedne strane nalazi se borba protiv islamskog terorizma, kao što sam već rekao, lanac islamskog terorizma postoji na Kosovu i Afganistanu i u nekim drugim zemljama s muslimanskim stanovništvom, a s druge strane, Sjedinjene Države jako su zainteresirane za održavanje ravnoteže između američkog dolara i eura. U slučaju da tečaj dolara počne padati, SAD će zadržati nestabilnu situaciju u nekim područjima, kao, primjerice, na Balkanu. U sljedećih pet do sedam godina američka valuta doživjet će ozbiljan udarac. U tom slučaju Rusija će doći u ovo područje i situacija će biti riješena uz našu pomoć.

Na konkretno koji način?

- Poslat ćemo Ruske trupe: 100.000 ljudi u Srbiju, a 50.000 u Makedoniju i time će kriza biti riješena.

Znači li to da će ponovno biti podignuta "željezna zavjesa" između istočnog i zapadnog bloka.

- Tako je, uspostavit će se savez istočnih zemalja te će početi hladni rat između Istoka i Zapada. To će ići u prilog Sjedinjenim Državama jer će povući svoju vojsku iz Europe, a Rusi će ponovno doći u Europu. Rusija i, općenito, Istočna Europa, posebno slavenske pravoslavne zemlje, bit će s jedne, a ostali s druge strane. To znači da će velesile izvući korist iz ove situacije, a male zemlje, kao Hrvatska, time će izgubiti.

S koje strane "željezne zavjese" vidite Hrvatsku?

- O tome će odlučivati Beograd. Ako Jugoslavija na to pristane, Hrvatska će biti u istočnom bloku, a ako ne, Hrvatska će zajedno s Bečom pripadati zapadnom bloku.

Ako sam dobro razumio, sve ovisi o Beogradu?

- U pravu ste, sve ovisi o Beogradu.

Europa Rusima

I kako mislite da će Beograd donijeti takvu odluku bez rata?

- Treba se naći političko rješenje. Kao prvo, povući sve trupe s ovog područja jer je bilo dovoljno krvavih sukoba, a poslije toga pronaći političko rješenje. Rusija neće nikoga prisiljavati da ode s Balkana, to ovisi o njima samima. Imamo dovoljno političkih, financijskih i vojnih sredstava, ali ovdje ćemo doći samo ako budemo pozvani.

A kako ćete rješavati situaciju na Balkanu kad niste sposobni riješiti gospodarske i druge probleme ni u vlastitoj zemlji?

- To su dva paralelna procesa. Ako budemo pozvani na ovo područje, doći ćemo i pokušati riješiti problem.

Ako ne budemo pozvani, nećemo doći. Međutim, situacija unutar Sjedinjenih Država prisiljava Amerikance da povuku vojsku s Balkana, a unutarnjopolitička situacija u Rusiji prisiljava Ruse da dođu ovdje i sudjeluje u procesima na ovom području. To je, dakle, neminovnost - Amerikanci se vraćaju u Ameriku, a Rusi u Europu.