Vjesnik: 24. 03. 2001.

Miloševićeve milijune traže (i) u Londonu

LONDON 23, ožujka (Od Vjesnikove dopisnice) - Novi guverner Jugoslavenske narodne banke Mlađan Dinkić boravio je u petak Londonu, u potrazi za milijunima dolara koje je Slobodan Milošević sakrio na stranim bankovnim računima. Dinkić je pritom posjetio Englesku banku i susreo se s njenim guvernerom Eddiem Georgeom. No nacionalna banka Engleske nije posjet tretirala kao službeni, već je navela da se radilo o »privatnom razgovoru«, koji nije bila spremna komentirati. Dinkić je također vodio razgovore u Foreign Officeu.

Uoči njegova dolaska u London, zapadni diplomatski izvori najavili su britanskom tisku da je svrha tog posjeta razgovor o pronalaženju novca koji je otuđio Miloševićev režim. Sa sličnom zadaćom Dinkić je već posjetio i Švicarsku. Ta zemlja je zamrznula privatne račune 35 jugoslavenskih građana - na kojima je položeno ukupno 38 milijuna dolara. Guvener jugoslavenske banke također je boravio na Cipru, odakle se vratio prošlog tjedna, s pojedinostima o tajnom računu u vlasništvu jednog člana uže Miloševićeve obitelji. Znatnu dokumentaciju o različitim financijskim malverzacijama Miloševićevog režima Cipar je već dao na uvid sudu u Haagu.

Ne vjeruje se da je London bio jedna od glavnih lokacija za skrivanje otuđenih milijuna. List Guardian navodi međutim u petak, pozivajući se na »visoko pozicionirane izvore u Beogradu«, da su »sredinom devedesetih u Britaniji bila zamrznuta sredstva u vrijednosti od više desetaka milijuna funti, kao posljedica UN-ovih sankcija«. Te su sankcije bile ukinute 1996., i iznova su uvedene 1998., kada je Milošević krenuo u rat na Kosovu.

(Jasna Zanić Nardini)