Slobodna Dalmacija: 25. 03. 2001.

DOBROSLAV PARAGA O OBRAČUNU NA ZAGREBAČKOM CVJETNOM TRGU:

Uhitite Mira Tuđmana

ZAGREB – “Tuđmanove štale nisu očišćene od raznoraznih nakota i to je sada eskaliralo u terorizam.” Izjave predsjednika HKDU-a Ante Kovačevića, koji je u Saboru postavio pitanje o pucnjavi na Cvjetnom trgu, krajnje su licemjerne, bezobrazne i nepoštene, jer bi Kovačević trebao pogledati s kim je on to u kolaboraciji i pogledati svoga protukandidata na stranačkim izborima koji je u Hrvatsku doveo najgoreg člana međunarodnog podzemlja.

Kovačevićevu zamjeniku Anti Rosi oprana je prošlost. čak je promoviran u generala, a u Hrvatsku je doveo dilera Martina (Jamesa) Capaua, koji je ubio mog prijatelja Ratka Zrnu, povjerenika HSP-a 1861za Osijek. Moj vapaj za otvaranjem tog dosjea ostao je vapaj u pustinji, a saznao sam da je Capau bio pod izravnom zaštitom Miroslava i Franje Tuđmana – kazao je predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga na konferenciji za novinare u subotu, na kojoj je govorio o pucnjavi na Cvjetnom trgu i njezinim sudionicima, rekavši da u Hrvatskoj očito eskalira terorizam zbog toga što su zločinci u vrijeme bivše vlasti proglašavani osobama od državnog interesa te bili štićeni od samog vrha države.

- Capau je Zrnu pucao u obje ruke i onda ispalio metak u glavu. Ubio je oca četvero djece, poštenog i vrijednog čovjeka, usmrtio ga je kao pseto. Gotovo pet godina nakon toga Capau je bio nedodirljiv. Određen mu je pritvor od mjesec dana, već nakon 15 dana je izašao vani i postao nedostupan pravosuđu. To je zato što je bio pod zaštitom Franje i Miroslava Tuđmana, koji su promovirali tog profesionalnog egzekutora – naglašava Paraga.

Paraga je dodao kako Šime Lučin treba uhititi starijeg sina pokojnog šefa države, a ako za to prvi policajac u Hrvatskoj nije sposoban, onda i on treba snositi odgovornost. U tom cilju treba otkriti prave nalogodavce i poslodavce Martina Capaua, o čijem je dolasku u Zagreb aktualna vlast bila upozorena još pretprošloga tjedna. No, nije naišlo ni na kakve reakcije od strane nadležnih organa.

B. Lušić