Novi list: 25. 03. 2001.

PREDSJEDNIK HSP 1861. TVRDI DA JE CAPPIAU IMAO MOĆNE POKROVITELJE

Paraga: Sliškova napadača štitili su M. Tuđman i Roso

ZAGREB - Rijetko se u Hrvatskoj nešto dogodi, a da o tome informacije ili makar indicije nema i Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861. Niti oružani obračun u četvrtak u Zagrebu nije izuzetak.

- U srijedu navečer prošlog tjedna, dakle osam dana prije pucnjave na Cvjetnom trgu, nazvao me jedan dobar znanac i uzemiren obavijestio kako se u Zagrebu nalazi James Cappiau i da je o tome izvijestio i policiju, ali bez rezultata - kazao nam je jučer Paraga ne želeći otkrivati identitet svojeg informatora.

- Kad je ugledao tog profesionalnog “kilera”, s kojim se zna još iz razdoblja obrane Osijeka, bio je svjestan da nešto sprema. Nazvao je svojeg znanca, načelnika jednog resora u MUP-u i upozorio ga da je vidio Cappiaua. Ovaj je kompjuterski provjerio postoji li za ubojicom raspisana tjeralica i kad je ustanovio da nje nema, odgovorio je kako ne može ništa učiniti. Nakon toga moj je znanac poručio načelniku MUP-a da će sve ispričati i meni - otkriva Paraga činjenicu da je visoki policijski dužnosnik znao za nazočnost Cappiaua u gradu.

- Moram napomenuti da je za MUP-u olakotna okolnost što Županijski sud u Osijeku nije za njim raspisao tjeralicu zbog ubojstva Ratka Zrne. To je, pak, druga priča - objašnjava Paraga.

Zrnu je, tvrdi Paraga, Cappiau hladnokrvno ubio po nalogu prije gotovo pet godina ne bi li spriječio jačanje njegove stranke u Slavoniji. Slučaj je ipak okarakteriziran samo kao prekoračenje samoobrane, a Cappiau je izašao iz pritvora poslije dva tjedna.

- Ubojica je imao moćne zaštitnike u državnom vrhu. Desetak puta je zakazivana rasprava, ali niti na jednoj se Cappiau nije pojavio. Tek sam prije izvjesnog vremena, zahvaljujući nekim Ijudima, dobio na uvid taj spis. Njegov sadržaj je zaprepašćujući. Uoči svake sudske rasprave, u Županijski sud Osijek stigli su dokumenti koje su potpisali Miroslav Tuđman, tadašnji ravnatelj HIS-a i general Ante Roso. U njima je pisalo da je Cappiau vitalno važan za obranu Hrvatske, pa da se zbog poslova koje trenutno obavlja ne može odazvati na sud - detektira Paraga navodne državne sponzore atentatora na Vjeku Sliška. Stoga je njegova poruka ministru Šimi Lučinu - odmah uhitite Miroslava Tuđmana.

D. CIGLENEČKI