Republika: 25. 03. 2001.

Paraga: Miroslav Tuđman zaštitnik je ubojice Capaua

Piše: Goran Borković

MUP je prije osam dana telefonski obaviješten da je poznati ubojica i član Glavnog stožera Oružanih snaga RH James Capau 8. ožujka došao u Zagreb, što je bio jasan znak da će se dogoditi ili neko ubojstvo ili eks5plozija, kazao je u subotu na tiskovnoj konferenciji predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga, ne želeći precizirati od koga je dobio te informacije.

Prema njegovim riječima, u MUP-u su na te tvrdnje samo odmahnuli rukom, kao i puno puta prije, iako je, kako kaže, još prije pola godine na tiskovnim konferencijama upozoravao na slučaj plaćenika Capaua. Od optužbe za ubojstvo Ratka Zrna u Čepinu su ga "spasili Miroslav Tuđman i Ante Roso, koji su mu stalno pisali ispričnice i dopise zbog nedolaska na rasprave, tvrdeći u njima da je riječ "o osobi koja je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku". "Riječ je o običnom kriminalcu kojeg je Roso doveo iz Legije stranaca i sredio mu hrvatsko državljanstvo", rekao je Paraga.

Paraga je ustvrdio je da su generali Filipović i Crnjac također bili u stalnoj vezi s Cappauom. Pita se je li ubojstvo Vjeke Sliška, zapravo znak realizacije članka iz "Nacionala" o reketarenju.

"Žalosno je da ni ova Vlada unatoč upozorenjima ništa ne poduzima, nego se smiju kada im govorim da ozbiljne organizacije najavljuju da će u sljedećoj eksploziji u Zagrebu, u zrak otići od 50 do 100 ljudi. Očito je da su ubojice koje su činile egzekucije po nalogu prošle vlasti i dalje zaštićene. Tako su ubojice Ante Paradžika postali inspektori u MUP-u, a Zrno je ubijen jer HDZ-ova i Đapićeva opcija nisu mogli podnijeti da se u Osijeku obnovi pravi HSP, nakon što su ljudi shvatili da je Đapić prevararit. Ministar Lučin zbog svega toga treba uhititi Tuđmana, koji je prije, a i sada, iz potaje vukao poteze, a ako to ne može napraviti, neka onda i on kazneno odgovara, budući da ovako ispada da Tuđmana zapravo štiti premijer Račan".

Paraga je također oštro napao novog predsjednika HKDU-a Antu Kovačevića koji je zatražio očitovanje Vlade o zagrebačkoj pucnjavi. Poručio mu je da neka pita svoga kolegu iz HKDU-a, generalu Rosu, tko je Capua doveo u Hrvatsku.