Novi list: 25. 03. 2001.

DVA ISTAKNUTA SUDIONIKA DUBROVAČKOG SEMINARA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO-a GOVORE O STANJU U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Američka- ruska borba za utjecaj na Balkanu

Amerikanci zasad ne odlaze - tvrdi viši koordinator za primjenu sporazuma sklopljenog u Daytonu Robert Beecroft, dok kontroverzni ruski političar Vladimir Žirinovski odgovara: “Bolje bi bilo da dođu Rusi”

Iz Dubrovnika Suad AHMETOVIĆ

DUBROVNIK - Može li nastati novi balkanski rat s obzirom da u toj regiji “danas nema ni stabilnosti ni sigurnosti” tako da situacija može “vrlo brzo izmaknuti kontroli”, kao što je u zamišljenom scenariju “noćne more” upozorio direktor Međunarodne grupe za krize dr. James Lyon u svom veoma zapaženom istupu na dubrovačkom seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a? To pitanje je dobilo na težini posebrio zbog priznanja predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a Rafaela Estrella da je “međunarodna zajednica pogriješila misleći kako je Makedonija primjer stabilnosti”, što predstavlja nastavak mnogih prethodnih krivih procjena o stanju na Balkanu. Stoga smo zamolili dva istaknuta sudionika dubrovačkog skupa da nam iznesu svoja mišljenja o toj nadasve zanimljivoj i važnoj aktualnoj temi.

Naš prvi sugovornik bio je veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Robert Beecroft - viši koordinator za primjenu sporazuma sklopljenog u Daytonu, koji je najprije komentirao izražena strahovanja od mogućih posljedica smanjenja brojnosti i naoružanja pripadnika američke vojske rasporedenih u regiji:

- Pretjerane su tvrdnje da američka vlada pokušava povući dio svojih vojnih snaga. Državni tajnik Colin Powell je već nekoliko puta kazao: “Došli smo zajedno i otići ćemo zajedno.” Istina, gospodin Powell nije napravio nikakav raspored za povlačenje snaga niti je naznačio kada će povlačenje uslijediti, ali je očito da još nije došlo vrijeme za to. Vrlo je važno shvatiti da je značaj ovog dijela svijeta jednak kao i pomoć svijeta ovoj regiji. Mislim da imamo pravo zahtijevati bolju kvalitetu vodstava od svih zemalja na Balkanu. Ohrabruje nas činjenica da su se u Hrvatskoj tijekom posljednjih godinu i pol dana dogodile mnoge pozitivne demokratske promjene. Tome pridodajemo promjene koje su postignute u SR Jugoslaviji. Jasna je poruka svim zemljama u regiji: “Ako nemate dobrog pilota, ne možete putovati avionom.”

U BiH ostvaren pozitivan pomak

Kako je moja uža specijalnost stanje u BiH, mogu reći da je u toj državi postignut pozitivan pomak. To nije naivna procjena, već vrlo realna procjena bazirana na trenutačnim činjenicama. Prvi put su iz središnjih tijela državne vlasti isključeni predstavnici triju nacionalističkih stranaka - HDZ, SDA i SDS. Ista je stvar i u Federaciji BiH, gdje više nema predstavnika SDA i HDZ. U Republici Srpskoj uloga SDS je minimalna. Lažne su tvrdnje onih koji govore da se ne sluša glas hrvatskog naroda u tijelima uprave BiH i Federacije BiH. Oni koji to izjavljuju trude se zadržati stanje iz prošlosti, zbog vlastitih interesa. To se u budućnosti neće tolerirati. Predsjednik Federacije BiH je Hrvat, a Hrvati su i četiri ministra i 8 ministarskih zamjenika. Više nema smisla govoriti o izborima provedenim u studenom prošle godine, jer neće biti novih izbora po tim pravilima. Najvažnije je da narod u toj državi shvati kako mora sam sastaviti izborni zakon bez intervencija iz međunarodne zajednice.

Što se tiče Makedonije, međunarodna zajednica podupire njen suverenitet i multietičnost. Albanci i Makedonci moraju shvatiti da ono što sada rade i potezi koje su spremni učiniti ne vode ničemu. Poduzet ćemo sva mirotvorna sredstva kako bismo omogućili razvoj demokracije i napretka u toj državi. Bilo je i previše ratovanja na Balkanu.

NATO nije 'bolestan'

Na naše pitanje: kako komentira izjavu Jamesa Lyona da bi zbog mogućeg daljnjeg kompliciranja stanja i odnosa na Balkanu moglo doći do raspada NATO-a, Robert Beercroft je odgovorio:

- Gospodin Lyon i ja smo dobri prijatelji, ali se ne slažemo u svemu. Na poslovima NATO-a radim još od 1971. godine i često sam slušao kako je taj “pacijent” vrlo bolestan, ali on ne samo što izgleda vrlo zdravo već se u posljednje tri godine proširio na tri nove države koje su se mogle naći na suprotnoj strani. To nije slučajnost. Radi se naprosto o tome da NATO nudi sigurnost, napredak i potporu. U tome je SAD odigrala vrlo značajnu ulogu. Vrlo je snažna poruka koju NATO nedvosmisleno šalje svijetu: ako netko dirne u jednu njegovu članicu dirnuo je u sve. Uvjeren sam da NATO djeluje odlično i da ima sjajnu budućnost. Potvrđuje to i Partnerstvo za mir kao struktura unutar NATO-a, organizirana radi sudjelovanja zemalja koje nisu članice Saveza.

Svoje viđenje razvoja situacije na Balkanu iznio nam je i Vladimir Žirinovski, potpredsjednik ruske Dume i lider Liberalne demokratske partije Rusije:

- U dogledno vrijeme će nastati velika ekonomska kriza. Amerikanci će potiho napustiti Balkan i odvesti svoju vojsku. Oni će u budućnosti i NATO napustiti, zato što NATO-u nisu potrebni jer je to čisto europski vojni blok. Za stabilnost na Balkanu najvažniji bi bio dolazak Rusa i nešto Poljaka, koji bi zamijenili Amerikance na Kosovu i u Makedoniji. Zašto je to bolje? Rusi su bliskiji po kulturi, jeziku i religiji pravoslavcima u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj, važniji su za nužnu pomirbu Slavena. Nužno je Albance vratiti preko granice, u Tiranu. Granice treba uspostaviti u interesu svih naroda koji žive u regiji, a u cilju učvršćenja mira treba održavati sportska natjecanja i festivale. Sve je to moguće postići postupno, što riisu učinili Amerikanci kroz pet godina boravka u BiH i dvije godine boravka na Kosovu. Amerikanci su bombardirali Jugoslaviju i ništa dobrog se nije postiglo.

U Makedoniji će se ponavljati situacija s Kosovom. Velike sile će daviti Makedonce i osvajati njihova sela i gradove. Cilj im je da zahvate slavenske zemlje od Albanaca - muslimana. Amerikancima odgovara da na Balkanu ostanu Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija. To nije dobro za vas koji ovdje živite, a ni za Ruse to nije ugodno. Amerikanci neprekidno nastavljaju produžavati s huškanjem Slavena protiv muslimana što uzrokuje poremećaje življenja mješovitog stanovništva. Oni nastoje iskoristiti te poremećaje da bi podigli vrijednost američke valute. To je čisto ekonomski interes. zaključio je kontroverzni ruski političar.