Jutarnji list: 26. 03. 2001.

Dnevni osvrt O seminaru o sigumosti i stabilnosti u južnoj i srednjoj Europi piše Jadran Kapor

Žirinovski unio paniku

Seminar o sigurnosti i stabilnosti u južnoj i srednjoj Europi, koji je u Dubrovniku organizirala Parlamentarna skupština NATO-a, trebao je biti samo jedan u nizu od 49 sličnih "Rose-Roth" seminara. Održavanjem seminara u Dubrovniku htjelo se Hrvatskoj odati priznanje za napore u demokratizaciji, a onda se taj skup pretvorio u tribinu na kojoj se vrlo jasno dalo uočiti da je europski jugoistok pred novom krizom. Ne bez razloga, u Dubravniku se okupilo 150 diplomata iz 30 zemalja, više nego na bilo kojem seminaru do sada. Dramatično stanje u Makedoniji i radikalizacija političke scene u BiH shvaćeni su više nego ozbiljno, a pravu je paniku među diplomatima izazvao potpredsjednik ruske Dume Vladimir Žirinovski. On je u intervjuu Jutarnjem listu najavio da će za pet do sedam godina početi novi hladni rat u kojem će se Europa ponovno podijeliti na istočni i zapadni blok, a Rusi će se u velikom stilu vratiti na Balkan. Načelno politički irelevantna ta bi izjava bila shvaćena kao još jedan ridikulozni ispad kontroverznog ruskog političara, no i Žirinovski je seminar u Dubrovniku shvatio ozbiljno i ovaj put jako pazio da ga novinari ne zateknu u "kaznenom prostoru" s čašom u ruci i djevuškom u krilu. Organizatori skupa doslovno su poludjeli zbog intervjua sa Žirinovskim. Ako je Žirinovski doista tako beznačajan, zašto su ih njegove izjave toliko uznemirile? Zato što ih je doista strah. Nije ih strah Rusa - koji su, usput rečeno, prvi uletjeli na prištinski aerodrom i time NATO-u pokazali da i dalje sudjeluju u utrci za utjecaj na Balkanu - nego ih je istinski strah, gotovo panika od razvoja događaja u regiji. Zašto je situacija tako opasna?

Dio časnika HVO-a napustio je vojsku Federacije BiH i tako stvorio moguću kadrovsku strukturu buduće terorističke organizacije. Tako su to, doslovno, protumačili u NATO-u jedva se susprežući da ne izgovore riječ - odmetnici. Nešto južnije kompliciraju se odnosi između Srbije i Crne Gore koja nakon izbora 22. travnja i referenduma koji bi potom trebao uslijediti želi napustiti jugoslavensku federaciju. Međunarodna zajednica moli Crnu Goru da još jednom razmotri mogućnost samostalne opstojnosti, ali se nastoji držati neutralno.

No, apeli i neutralnost više ništa ne pomažu u slučaju Makedonije koju je međunarodna zajednica kovala u zvijezde kao uzor mirne tranzicije u regiji. Štoviše, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Rafael Estrella priznao je da je međunarodna zajednica u tome bitno pogriješila. Dubrovački je seminar pokazao da međunarodna zajednica do ovog trenutka ne zna što joj je činiti i zato je njihov strah, a i naš, prilično opravdan.