Vjesnik: 26. 03. 2001.

Sliško i dalje kritično, Šeničnjak smijenjen

ZAGREB, 25. ožujka - Zamjenik načelnika policije Policijske uprave zagrebačke Zdravko Šeničnjak u subotu je smijenjen s te dužnosti odlukom ravnatelja policije Ranka Ostojića. Bivši zamjenik poslan je na godišnji odmor dok se ne odluči koju će novu dužnost obavljati, izvijestio je novinare u nedjelju glasnogovornik zagrebačke policije Goran Volarević. Šeničnjakova smjena uslijedila je nakon mafijaškog obračuna u četvrtak središtu Zagreba, dakle u trenutku kad je policija prozivana s raznih strana da je neučinkovita. No, Volarević nije ni potvrdio niti opovrgnuo povezanost te smjene s atentatom na Vjeku Sliška. »Ne bih htio govoriti o razlozima smjene. Takva odluka diskrecijsko je pravo ravnatelja policije«, objasnio je glasnogovornik.

Rekao je da je Sliško, teško ranjen u oružanom obračunu u središtu Zagreba 22. ožujka, i dalje u kritičnom stanju u Bolnici »Sestara milosrdnica«. Slišku je tada u glavu pucao James Capau, belgijsko-hrvatski državljanin, koji je u subotu popodne umro u bolnici od posljedica teškog ranjavanja. Na atentatora Capaua pucao je pak Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić-Rus za kojim je raspisana tjeralica. Volarević je opovrgnuo napise da policija navodno pregovara s odbjeglim tjelohraniteljem, kao i izjave pojedinaca koji su navodno vidjeli Bertića nakon obračuna na Cvjetnom trgu.

U vezi s atentatom na Sliška u subotu su ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, ravnatelj policije Ranko Ostojić i načelnik Uprave kriminalističke policije Dragutin Cestar održali višesatni sastanak. Prema Volarevićevim riječima, odlučeno je da se dodatno mobiliziraju policijske snage radi pojačane zaštite sigurnosti u gradu. (Z. Boršić)