PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

Zagreb, 27.3.2001.

DEMANTI

Ispravak krivih informacija objavljenjih 26.3.2001. u “Jutarnjem listu” na str. 4 u članku “JAMES JE ORUŽJE KUPOVAO UZ PUNOMOĆ KOJU MU JE DAO PREDSJEDNIK TUĐMAN” s podnaslovom “Ubio u samoobrani”.

Objavljenim člankom o ubojstvu g. Ratka Zrne uvrijeđena i ponižena je obitelj Zrno po drugi put, i naša stranka. James Cappiau nije u samoobrani ubio oca četvero djece, g. Ratka Zrnu, jer ga Zrno nije napao, ni njega niti njegovog kuma, vlasnika kafića “Apis” koji je Đapićev čovjek.

Povjerenik Hrvatske stranke prava 1861. za Osijek, Ratko Zrno ubijen je pred Božić 1996. u politički naručenom ubojstvu ispred kafića “Apis”. U kafiću koji nosi ime po zapovjedniku terorističke organizacije “Crna ruka”, srbijanskom pukovniku Dimitrijeviću-Apisu, časnik Hrvatskih obrambenih snaga Ratko Zrno naišao je na neprijateljsku atmosferu zbog pripadnosti ”Paraginoj stranci” i sudjelovanja u obrani istočne Hrvatske od velikosrpske agresije. Uslijed intenzivnih provokacija od strane vlasnika kafića, g. Zrno napustio je to “četničko mjesto”. Plaćeni ubojica mu, međutim, nije dozvolio da se vrati svojoj obitelji nego ga je vatrenim oružjem pogodio u obje ruke. Ranjenog Zrnu potom je dokrajčio metkom u čelo. Toliko o “herojskom” belgijsko-hrvatskom (ne)časniku. Druga je stvar što se u medijima nastoji zataškati političko ubojstvo Ratka Zrne, isto kao što je instrumentalizirano pravosuđe na nalog Franje Tuđmana stopiralo pravednu istragu i pravno suđenje ubojici hrvatskog domoljuba Ratka Zrne. Žao nam je što je James Cappiau preminuo jer smo mu željeli priuštiti pravno suđenje zbog svirepog ubojstva našeg dužnosnika kako bi vidio razliku između njegovog života i života onih koji žele biti pošteni kao što je g. Ratko Zrno bio i kao što je njegova ožalošćena obitelj.

URED ZA ODNOSE SJAVNOŠĆU

Goran Jurišić