“NOVI LIST” RIJEKA

 

 

Zagreb, 27.3.2001.

Predmet: Ispravak krivih informacija.

U “Novom listu” objavljen je na str. 4 razgovor s Miroslavom Tuđmanom pod naslovom “Kriminalci slobodnije djeluju nego u vrijeme HDZ-a”. U tom razgovoru je M. Tuđman iznio krive informacije o predsjedniku Hrvatske stranke prava 1861.

 

ISPRAVAK

Kriminalci slobodnije djeluju zahvaljujući i Miroslavu Tuđmanu

Na tiskovnoj konferencije Hrvatske stranke prava 1861. u subotu 24. ožujka ov. g. je njen predsjednik Dobroslav Paraga govorio o ubojstvu na javnom mjestu usred bijela dana u centru Zagreba, tvrdeći da je, u međuvremenu preminuli, ubojica Cappiau imao moćne pokrovitelje u bivšoj vlasti, imenujući i bivšeg ravnatelja obavještajne službe HIS Miroslava Tuđmana kao jednog takvog pokrovitelja iz samog vrha državne vlasti. Pod visokim pokroviteljstvom Miroslava Tuđmana je Cappiau dobivao zaštitu nakon što je likvidirao povjerenika Hrvatske stranke prava 1861. za Osijek i hrvatskog branitelja i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, g. Ratka Zrnu. Paraga je još koncem 20. stoljeća upozorio na Cappiaua i njegovu povezanost s bivšim državnim vrhom. “Večernji list” je tako 5. listopada prenio Paraginu izjavu da “je riječ o časniku HV s belgijskom putovnicom” koji zbog ubojstva Ratka Zrne nije doživio kazneni progon “jer on uživa zaštitu dr. Miroslava Tuđmana.” Ne samo da je Cappiau zbog ubojstva g. Zrne pušten prije isteka pritvora iz zatvora na slobodu, nego se ni na zakazanoj raspravi 1999. nije morao pojaviti, već je bio u Americi. Nije se na sudskoj raspravi morao pojaviti zato što mu je to omogućio Miroslav Tuđman s pozicije pritiska na županijski sud u Osijeku. Sin predsjednika Republike pisao je sudu da se Cappiau u hrvatskom nacionalnom interesu nalazi u inozemstvu (SAD) i da se zbog toga trenutno ne može odazvati sudskom pozivu. Sudu nije, dakle, pisao neki portir nego šef obavještajne službe, i naravno, da je to predsjedavajućem sudske rasprave bio “dovoljni argument da za Cappiauom ne traži raspisivanje tjeralice kako bi ga policija mogla privesti na suđenje. Ovu tiskovnu konferenciju je novinar D. Ciglenečki objektivno prenio, međutim, već u razgovoru s Miroslavom Tuđmanom izvršio je suptilnu manipulaciju, postavljajući jednu hipotezu na koju se M. Tuđman nadovezao jer mu odgovara.

U razgovoru s M. Tuđmanom je g. Ciglenečki naveo da je g. Paraga govorio o ispričnici koju je bivši ravnatelja HIS-a slao sudu iako malo dijete zna da to može činiti samo opunomoćeni odvjetnik. Dobroslav Paraga nije, dakle, govorio o ispričnici. M. Tuđman je sud samo obavijestio zašto se Cappiu nije pojavio na raspravi. Tvrdeći da se radi o nacionalnom interesu, Miroslav Tuđman je kriv što ubojica g. Zrne nije procesuiran. Da je procesuiran i osuđen na zatvorsku kaznu, ne bi se dogodila ni likvidacija na Cvjetnom trgu u Zagrebu pred očima brojnih Zagrepčana. Kad se, naime, oktopusu ne stane na glavu, svojim krakovima zahvaća koliko može. To se upravo događa hrvatskom društvu. Gospodin Paraga ne laže, kako tvrdi M. Tuđman jer je M. Tuđman pisao, ne ispričnice, nego gore navedeni razlog u svezi nacionalne sigurnosti Hrvatske s kojom da je navodno Cappiauova sudbina i sudbina hrvatskog društva vezana. Da M. Tuđman nije bio u privatnoj vezi sa Cappiauom može biti točna tvrdnja, ali nije točna tvrdnja da s njim nije bio u službenoj vezi. Ne treba se nekoga osobno poznavati da bi se s nekom osobom bilo u službenoj vezi. Mnogi šefovi obavještajnih službi neke svoje agente nisu nikada ni osobno vidjeli a operativni sustav godinama može “odlično” funkcionirati. Međutim, jasno je da je Cappiau obavljao “prljave poslove” ili ubojstva po narudžbi, uključujući politička ubojstva kao likvidaciju Ratka Zrne. Svaki autoritarni režim ima svoje Arkane i plaćene ubojice, tako je i režim pokojnog predsjednika Republike Franje Tuđmana imao svoje. Uzrok što su kriminalci iz kriminalnog miljea danas izašli među hrvatsku javnost leži u politici Franje Tuđmana koji je hrvatsku sekciju bivše jugo-udbe inkorporirao u sustav Republike Hrvatske tako da je iz Udbe nastala Udbo-Mafija. Posljedice danas osjećaju svi građani i državljani Hrvatske.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić