Vjesnik: 27. 03. 2001.

Bush »zabrinjavajuće neodlučan« prema SRJ

WASHINGTON, 26. ožujka - Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha »zabrinjavajuće je neodlučna« kad je riječ o zahtjevu da SRJ surađuje s Haaškim sudom, »ostavljajući Beograd u krivom uvjerenju da ne mora ispuniti zahtjeve«, piše u ponedjeljak »New York Times« u povodu skore odluke SAD o nastavku financijske pomoći Srbiji.

U uvodniku newyorškog dnevnika ističe se da, ma koliko bi uhićenje Slobodana Miloševića za nezakonito bogaćenje i slična djela bilo važno, »još je važnije da Srbi shvate kako su njegovi zločini protiv Hrvata, Bošnjaka i kosovskih Albanaca puno ozbiljniji (...) da mu je mjesto u Den Haagu, na suđenju za ratne zločine«.

Američka vlada, smatra uvodničar NYT-a, mora zahtjevati da SRJ u potpunosti ispuni uvjete prije nego što dobije pomoć. »Sve drugo bi potkopalo vladavinu zakona u Jugoslaviji i pokazalo nacionalističkim ekstremistima (...) da zapadu pravda nije važna«. Newyorški list podsjeća da u Srbiji nesmetano živi najmanje 15 javno optuženih ratnih zločinaca. (Hina)