Republika: 27. 03. 2001.

Uskoro rasplet jedne od najvećih financijskih afera u kojoj sudjeluje i obitelj Tuđman

Započela sudska istraga protiv Nevenke Tuđman i Igora Kneževića

Nevenki Tuđman, prema težini kaznene prijave, prijeti višegodišnji zatvor

Piše: Milivoj Đilas

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dovršilo je predistražni postupak, te je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo zahtjev, za provođenjem istrage protiv Nevenke Tuđman i Igora Kneževića, Ili - jednostavnije rečeno - nakon skoro pet mjeseci detaljne istrage koju je provodilo Državno odvjetništvo, konačno je prikupljeno dovoljno dokaza da se pokrene postupak protiv Nevenke Tuđman, kćeri pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i Igora Kneževića, njenog poslovnog partnera.

Priča o Nevenki Tuđman i njenom poslovnom odnosu s Igorom Kneževićem objavljena je prije godinu dana. Na osnovu izjave koju je Knežević potpisao kod javnoga bilježnika, "Feral Tribune" je rekonstruirao neobičnu simbiozu političke moći i privatnih probitaka predsjednikove kćeri i njenog do tada anonimnog prijatelja.

Najpovoljniji ponuđač

Nevenka Tuđman, primjerice, nazvala bi direktora neke tvrtke koji bi potom oformio komisiju čija je zadaća bila izabrati najpovoljnijeg ponudača za ugradnju telefonske centrale. Pedesetak puta najbolji je ponuđač bila tvrtka "Telekom" Igora Kneževića, ali ne jer je uistinu bila najbolja, nego zato što je Nevenka Tuđman naredila da ona bude najbolja. Kneževićeva bi tvrkka tada ugradila centralu i telefone, uzela novac za to, a potom, u gotovini i na ruke, Knežević bi Nevenki Tuđman isplatio 15-postotnu proviziju.

Od 1996. do 1999. godine, Knežević je, prema vlastitom i kod bilježnika ovjerenom priznanju, na taj način isplatio Nevenki Tuđman više od 2,6 milijuna kuna. Isplaćivao ju je u njenoj kući u Nazorovoj ili u poslovnom prostoru u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Što se policije tiče, kad je prije pet mjeseci konačno objavljeno da započinje predistražni postupak o vezama Nevenke Tuđman i Igora Kneževića, njihova su tadašnja saznanja govorila o 2,1 milijuna kuna koje je Nevenka Tuđman protuzakonito zaradila.

Kneževićeva osveta

Kad je Nevenka Tuđman upitana o razlozima zbog, kojih ju je Knežević prijavio, odgovorila je da je riječ o njegovoj osveti jer mu nije omogućila oslobađanje od poreza, odnosno izbjegavanje plaćanja istoga. Naime, kako je smatrao da je dovoljno što plaća proviziju predsjednikovoj kćeri, Knežević je zaželio izbjeći plaćanje poreza državi. Kad mu je Nevenka Tuđman odbila pomoći u toj raboti, on ju je prijavio, a cijela je dokumentacija o njihovoj poslovnoj vezi dospjela u javnost.

"Blaćenje moga pokojnoga oca" bila je reakcija Nevenke Tuđman na cijeli skandal.

Tijekom pet mjeseci, predistražni je postupak vodio Davorin Budin, donedavna prvi čovjek Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Rok završetka istrage nekoliko je puta mijenja, odnosno prolongiran. Zadnji je rok, prema Budinovim najavama, bio kraj veljače. Ipak, istraga je završena mjesec dana kasnije, a prema podacima dostupnim "Republici", prikupljeno je dovoljno dokaznog materijala na osnovi kojega bi Nevenka Tuđman i Igor Knežević trebali biti suđeni.

Pročešljana ministarstva

Naime, tijekom posljednjih pet mjeseci, nadležne su službe pročešljale brojna ministarstva, fakultete, državne ustanove, pa čak i samo Ministaistvo obrane RH, iz kojega je i krenuo Kneževićev uspon i gdje se upoznao s Nevenkom Tuđman. Dokumentacija - zapisnici, računi, natječaji, natječajna dokumentacija, te brojne izjave svjedoka - napokon su iscrtale svu puninu poslovne suradnje najtajnovitije i najuspješnije poslovne žene protekloga desetljeća u Hrvatskoj.

Nevenki Tuđman danas se kao krimen stavlja protuzakonito posredovanje, odnosno da je iskorištavanjem svoga službenog i društvenog položaja i utjecaja posredovala da se obavi ili ne obavi neka službena radnja, za što je obilato nagrađena. Zbog toga joj prijeti višegodišnji zatvor. Igoru Kneževiću na teret se stavlja izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa, davanje lažnih podataka o stečenim dohocima i neprijavljivanje stečenih prihoda, te mu također prijeti višegodišnji zatvor. Ovim optužbama konačno je potvrđeno Kneževićevo izbjegavanje plaćanja poreza. Sudbina Nevenke Tuđman i Igora Kneževića sada je u rukama suda.