Večernji list: 27. 03. 2001.

ŠVICARSKE VLASTI OTKRILE JOŠ STO KILOGRAMA JUGOSLAVENSKOG ZLATA

Milošević prodao 273 kg zlata u Švicarskoj

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević ima 273 kg zlata u Švicarskoj. Za 173 kg zlata doznalo se prije nekoliko mjeseci i o tome kako i kada je stiglo u švicarske banke već se vodi istraga, a sada je otkriveno da postoji još 100 kg zlata u vrijednosti od 1,4 milijuna švicarskih franaka.

Tajnik švicarskog državnog gospodarstva (SECO) Othmar Wyss potvrdio je da je od svibnja 1999. u Švicarskoj prodano 100 kg zlata. Wyss je potvrdio i to da će se sada početi istraživati odakle je došlo to zlato i gdje su završili novci dobiveni od njegove prodaje. Pokrenuta je istraga da se vidi je li prekršen embargo pod kojim je bio SRJ te koliko je u prodaju bio upleten osobno Milošević. Zna se da su JAT-ovi zrakoplovi ujesen 1999. dopremili u Švicarsku, u dva ili tri puta, 173 kg zlata, vjerojatno iz jugoslavenske državne blagajne. Prema nekim podacima, upravo ujesen 1999. u dane prebacivanja zlata iz Beograda navodno nije postojao embargo protiv Jugoslavije. Sada je na vidjelo došlo još 100 kg zlata koji su, čini se, stigli u Švicarsku u svibnju iste godine.

Istodobno, nastavlja se polemika o slučaju Telecom - Telekom. Oporbeni desni centar nastavlja optužbe protiv pojedinih ministara vlade lijevog centra. Sada je predsjednik zastupnika stranke Nacionalni savez Gustavo Selva novinarima podijelio kopije brzojava iz 1996. i 1997. između tadašnjeg podtajnika ministarstva vanjskih poslova Pieroa Fassina i talijanskog veleposlanstva u Beogradu. Prema mišljenju Selve, iz brzojava se vidi da je Fassino, sada ministar pravosuđa i kandidat za potpredsjednika vlade lijevog centra na sljedećim izborima, znao za kupovinu srbijanskog Telekoma. Talijanski je Telecom za oko 900 milijuna maraka kupio 29 posto dionica srbijanskg Telekoma. Fassino sve opovrgava.

Ti su novci, navodno, poslužili tadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću da dobije izbore i pripremi se za rat na Kosovu. Istodobno je, navodno, plaćen mito u iznosu od 32 milijuna maraka, što istražuje tužiteljstvo u Torinu.

RIM Neven Cibić