Vjesnik: 27. 03. 2001.

Zapad suglasan da se Miloševiću sudi u Srbiji

ZAGREB, 26. ožujka - Premijer Srbije Zoran Đinđić iznio je uvjerenje kako postoji prešutna suglasnost relevantnih međunarodnih organizacija da bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću bude suđeno najprije u Jugoslaviji. »Mi trebamo pokušati riješiti taj problem u našoj zemlji«, odgovorio je Đinđić na pitanje kad će Milošević biti izručen Haagu, a potom objasnio: »Kroz Miloševićevu političku funkciju prelama se čitava naša tragedija u posljednjih 10 do 12 godina. Mislim da naša javnost zaslužuje da se kroz sudski postupak rekonstruira tih deset godina«. Đinđić drži da bi se suđenjem Miloševiću u SRJ moglo vidjeti »koji su zločini počinjeni i kako je izgledala kriminalna organizacija koja je te zločine naređivala i provodila«.

Ove Đinđićeve riječi idu u prilog često rabljenoj tezi kako je Milošević ipak i prije svega unutarnji problem Srbije i SRJ, te da izostanak strogih zahtjeva za njegovim izručenjem Haagu zapravo znači prešutni pristanak da mu se sudi prvo, a po nekima i jedino u Beogradu. Đinđić se upravo vratio iz službenog posjeta Washingtonu gdje se susreo i s državnim tajnikom Colinom Powellom, a po povratku je domaćoj javnosti priopćio da s optimizmom očekuje 31. ožujka, »jer bi sve drugo, osim pozitivnog stava SAD-a, bilo loše i za regiju i za Jugoslaviju, i u krajnjem slučaju za reformsku politiku koju demokratske zemlje podupiru na cijelom Balkanu«.

Tako se saznalo da američka vlada navodno neće primijeniti rigorozne sankcije prema Beogradu, budući da je kraj ožujka prekratak rok ne samo za bilo kakva izručenja jugoslavenskih državljana Haagu (što nikome u domaćoj javnosti i nije prva pomisao) već i za zakonsko sankcioniranje suradnje sa sudom koje treba proći skupštinsku proceduru.

»Prema neslužbenim informacijama, Haag je spreman godinu dana šutjeti o Miloševiću i ne spominjati njegovo izručenje, ako vlasti u SRJ ubrzaju donošenje zakona o suradnji sa Haaškim tribunalom i na druge načine pokažu spremnost da surađuju«, rekao je ministar pravosuđa Srbije Batić televiziji Republike Srpske. Srbijanski se političari ne slažu ni oko najnovijeg znaka dobre volje prema Haagu vezanog za izručenje Milomira Stakića, državljana Republike Srpske. Batić je kazao da »pojedinačna shvaćanja o izručenju bivšeg gradonačelnika Prijedora Stakića Haškom tribunalu nisu bitna«. To je bio njegov odgovor na izjavu predsjednika SRJ Vojislava Koštunice koji je prije toga ocijenio da je uhićenje i izručenje Stakića »izuzetak koji se nije smio napraviti«. Batić je upozorio da je uhićenje i izručenje podržao Momčilo Grubač kojega je upravo Vojislav Koštunica predložio za saveznog ministra pravosuđa.

Vesna Fabris Peruničić