Večernji list: 27. 03. 2001.

VODEĆI ANALITIČAR "THE GUARDIANA" PREISPITUJE PERSPEKTIVE SRBIJE I JUGOSLAVIJE POD NOVOM VLAŠĆU

Velikosrpska politika smanjuje Srbiju

Najzaposleniji ministar u Jugoslaviji jest Zoran Živković, ministar unutarnjih poslova, i to je samo jedna od očitih posljedica kriminalizacije zemlje za 13-godišnje vladavine Slobodana Miloševića - primjećuje Ian Traynor, vodeći analitičar The Guardiana, preispitujući perspektive Srbije i Jugoslavije pod novom vlašću.

U analizi pod naslovom "Miloševićeva kaotična baština", Traynor piše da je Vojislav Koštunica naslijedio "čudnu zemlju": Prije jednog desetljeća Beograd je bio glavni grad zemlje koja se protezala od Alpi zamalo do Egejskog mora. Sada vlasti imaju tri puta veće kapacitete u infrastrukturi (zgrade, stanove itd.) nego što joj trebaju, ali mnogi sadašnji ministri ipak žive po skupim hotelima.

"Kao posljedica Miloševićevih vojnih katastrofa u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, Jugoslavija i Srbija sustavno se smanjuju. Prije raspada, Jugoslavija je imala 23 milijuna stanovnika, sada ima osam milijuna, a proces raspadanja još nije završen", upozorava Traynor. Crna Gora želi se osamostaliti, a Vojvodina traži povratak oduzete autonomije. Skori izbori u Crnoj Gori vjerojatno će biti trijumf predsjednika Mile Đukanovića, a slijedi referendum o neovisnosti.

Bit će to konačan kraj Jugoslavije, predviđa britanski analitičar, i nastanak nove Srbije, reducirane na samu sebe, bez Kosova, Crne Gore i s Vojvodinom koja traži decentralizaciju. I dok se zemlja smanjuje, upozorava Traynor na još jedan paradoks, struktura vlasti i birokracija veći su nego ikada. Postoji jugoslavenska vlada i kompletan kabinet pod Koštunicom, kao i srpska vlada pod Đinđićem. Dvije se vlade stalno dupliciraju.

Jugoslavija treba radikalni ustavni i strukturalni preustroj, koji će uzeti u obzir činjenicu da je zemlja, što ju je naslijedio Koštunica od Miloševića, Jugoslavija samo po imenu. Novi vlastodršci tek se trebaju suočiti s bolnom činjenicom da Jugoslavija, kojom upravljaju, više ne postoji, zaključuje britanski analitičar.

LONDON Željko Toth