Večernji list: 28. 03. 2001.

GLAVNA TUŽITELJICA HAAŠKOG SUDA U BOSNI I HERCEGOVINI

Del Ponte traži hitno izručenje Karadžića

SARAJEVO - Visoki predstavnik Međunarodne zajednice BiH Wolfgang Petritsch pozvao je vlasti Republike Srpske da ispune svoje obećanje o suradnji s Haaškim sudom i uhite Radovana Karadžića. Petritsch je nakon razgovora s glavnom tužiteljicom Haaškoga suda Carlom del Ponte u Sarajevu pozvao vlasti RS da se povedu za primjerom SR Jugoslavije i počnu surađivati sa Sudom u Haagu.

Tužiteljica del Ponte, koja je u višednevnom posjetu BiH, kazala je da očekuje privođenje sudu 38 osoba za koje su obznanjene optužnice, ali najavila i objavljivanje novih optužnica. Govoreći o Karadžiću, tužiteljica je podsjetila kako se on tereti za iste zločine za koje i dr. Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Budući da su njih dvoje već u Haagu, del Ponte kaže kako bi se Karadžićevim privođenjem omogućilo usporedno suđenje.

Zanimljivo je da su nakon jednosatnog susreta u nazočnosti svojih suradnika Carla del Ponte i Wolfgang Petritsch održali kraći sastanak "u četiri oka". Tijekom boravka u Sarajevu glavna tužiteljica Haaškog suda susrela se i s predstavnicima entitetskih i državnih vlasti, koji su najavili intenzivniju suradnju sa Sudom u Haagu.

D. Jazvić