Večernji list: 28. 03. 2001.

HOĆE LI 1404 RADNIKA HRVATSKOG TELEKOMA ZAVRŠITI NA ULICI

Sutra prosvjedni marš radnika HT-a na Mudrinićevu upravu

Ne odustane li Uprava od nauma da radnici iz netemeljnih djelatnosti prijeđu u tvrtke izvan HT-a, za 2. travnja najavljen je i štrajk

ZAGREB - Prilična gužva vladala je jučer u zgradi Hrvatskoga telekoma, gdje je održan prosvjedni skup zaposlenika. Ondje su uglavnom bile osobe zaposlene u netemeljnim djelatnostima te tvrtke. Povod skupu jest plan Uprave o restrukturiranju HT-a kojim bi zasad 1404 radnika otišla u druge tvrtke, izvan HT-a. Sindikati su se pobunili protiv toga, a ako Uprava ne odustane od svojih namjera, najavljen je čak i štrajk za 2. travnja.

Stoga će se danas održati pregovori sindikata s predsjednikom Uprave HT-a Ivicom Mudrinićem, a sutra s članom Uprave Deutsche Telekoma i direktorom kadrovskih poslova dr. Heinzom Klinkhammerom. Ako pregovori ne uspiju, sutra će, najavljuju sindikati, biti održan novi skup zaposlenika i mogući prosvjedni marš do Uprave u Jurišićevoj ulici.

Cijela priča svodi se na to da HT, prema tvrdnjama sindikata, pokušava izdvojiti restorane, održavanje vozila i stanica za tehnički pregled, održavanje građevinskih objekata i čišćenje poslovnih prostorija te fizičku i tehničku zaštitu u posebne tvrtke u privatnom vlasništvu. U prve tri godine HT bi im ugovorom podmirivao opravdane troškove, a u iduće dvije godine smanjio bi potporu. Sindikati smatraju kako je to samo siguran put da sva 1404 radnika ubrzo završe na cesti, pa zahtijevaju da HT sudjeluje i financijski i kolektivim ugovorom u zaštiti tih radnika.

Na jučerašnjem skupu dogodilo se i "čudo" udruživanja svih sindikata unutar HT-a, što je slikovito opisao i jedan od nazočnih radnika. Zahvalio im je što konačno rade skupa i spočitnuo im da su se udružili tek sada, kada bi mnogi, poput njega, sa 30 godina staža, trebali ostati na ulici. (D.Le.)