Jutarnji list: 28. 03. 2001.

SUKOB INTERESA Pozadina sporenja oko zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti

Čak 76 saborskih zastupnika ili članova njihovih obitelji ima privatnu tvrtku

Članovi obitelji Nikolić upravljaju četirima poduzećima, Milan Kovač upravlja jednim poduzećem, Nikica Valentić četirima, suprug Marine Matulović-Dropulić vlasnik je tvrtke za projektiranje Arhid. Čak i supruga Dražena Budiše, Nada, ima tvrtku Budiša d.o.o. koja, doduše, nije poslovala

ZAGREB - Iako je Vlada proslijedila Saboru na izglasavanje zakon o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, pojedini saborski zastupnici u javnosti ga žestoko kritiziraju.

No, podaci trgovačkih sudova pokazuju da upravo oni koji ga najžešće napadaju i koji ga vjerojatno neće podržati, imaju za to dobar razlog - privatnu tvrtku.

Hadezeovci najposlovniji

Prema istraživanju Jutarnjeg lista, 76 saborskih zastupnika ili članova njihovih obitelji ima veze sa 86 privatnih tvrtki, a 30 ih sjedi u nadzornim ili upravnim tijelima poduzeća koja su u vlasništvu gradova, županija ili države. Čak 43 zastupnika HDZ-a povezana su sa 36 privatnih poduzeća, zatim slijedi 45 SDP-ovih zastupnika sa 21 privatnim poduzećem, 23 HSLS-ova zastupnika sa 14 privatnih poduzeća, 16 HSS-ovih saborskih zastupnika ima osam privatnih tvrtki, HNS-ovci dvije, jedan PGS-ov i jedan nezavisni zastupnik također imaju svoju tvrtku, a IDS ima predstavnike u tri privatne i jednoj državnoj tvrtki.

Kako izgleda obitelj koja se ujutro bavi politikom, a preostali dio dana upravIjanjem tvrtkom? Mogu li saborski zastupnici nepristrano, odgovorno i u maniri dobroga gospodara voditi privatna poduzeća ako im poslove nadgleda država u kojoj, pak, oni donose zakone?

Sinjski gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Mate Jukić je član NO-a tvrtke Golf Dalmacija d.o.o., .a bio je predsjednik NO-a Dalmatinke d.d. koja je imala problema s poslovanjem. Ljubo Ćesić Rojs pred Hrvatskim saborom zastupa interese građana, ali i vlasnika građevinske tvrtke Monitor koja vodi spor protiv Republike Hrvatske. Hadezeovac Milan Kovač, rodom iz Posušja, predsjednik je NO-a tvrtke Razvitak Predolac trade, upravljao je poduzećem Razvitak, a bio je član NO-a Croatia osiguranja, PBZ-a, HRT a i Zagrebačke burze.

Poslovna obitelj Nikolić

Hadezeovac Nikica Valentić već godinama upravlja s četiri oduzeća. HDZ-ov zastupnik Berislav Šmit u biografiji je napisao da je predsjednik Uprave tvrtke Gradnja d.d. Osijek, ali spomenuo sudjelovanje u tvrtkama BTI, Gradnja d.d., DD Gradnja, Građa d.d. Prerada drveta i Progres, kao ni to da je bio član NO-a velikih tvrtki s velikim dugovima - Belja d.d. i Dunava d.d.

Duško Dropulić, muž HDZ-ove zastupnice Marine Matulović-Dropulić, vlasnik je tvrtke za projektiranje Arhid, a radio je u poduzećima koja su djelomice sudjelovala u najskupljim građevinskim investicijama u Zagrebu u posljednjih deset godina.

Čak se i Nada Budiša, supruga predsjednika HSLS-a Dražena Budiše, pokušala 1995. godine baviti biznisom te je osnovala tvrtku Budiša d.o.o. koja doduše, prema dostupnim informacijama, nije poslovala.

Obitelj HSLS-ove saborske zastupnice Dorice Nikolić primjer je obiteljskoga biznisa političara, ali u državnim tvrtkama. Članovi obitelji Nikolić, naime, upravljaju u četiri poduzeća, a njezin je suprug zamjenik pročelnika gradskog Ureda za izgradnju grada. Stjepan Nikolić, direktor nekadašnjega ZGO-a i šogor Dorice Nikolić, predstavnik je ISWA, Unijapapira i PUTA.

Hrvoje Appelt