Večernji list: 28. 03. 2001.

ODLUKOM VODSTVA HRVATSKOGA NARODNOG SABORA

U roku 24 sata raspušta se HVO

Mijo Jelić, zapovjednik Prvoga gardijskog zdruga: Vojnicima ostaje plaća od 500 DEM

MOSTAR - Vodstvo Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) jučer je izdalo proglas u kojemu je preporučilo pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) privremeno raspuštanje. Takva odluka vrijedit će "do konačnog razrješenja putem političkih pregovora bosanskohercegovačke političke krize i postizanja potpune ravnopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda, kako bi se konačno HVO u budućoj zajedničkoj vojsci BiH mogao pojaviti kao punopravna sastavnica". Vodstvo HNS-a vlast Alijanse ocijenilo je za Hrvate nedemokratskom, neustavnom, i nelegitimnom, a sve smjene i imenovanja koja poduzima tzv. ministar Vlade Federacije - nezakonitima.

U proglasu je naglašeno kako je do raspuštanja HVO-a došlo i zbog "SFOR-ovih prijetnji nasilnim ostvarenjem nezakonitih smjena i imenovanja". Kaže se da će "hrvatski časnici preferirati slobodu i dostojanstvo svoga naroda pred bilo kakvim materijalnim obećanjima i ponudama".

Upozorava se kako se trenutačna politička pitanja ne smiju nikakvim djelovanjem pripadnika HVO-a pretvoriti u sigurnosna pitanja.

- Mi ćemo odluku HNS-a posve provesti za 24 sata - kazao je Mijo Jelić, zapovjednik Prvoga gardijskoga zdruga (u prijevodu HVO-a). Jelić kaže kako su i vojnici zaključili da je to privremeno raspuštanje do političkog rješenja jedini način da se sačuva hrvatska komponentu u BiH.

- Ne možemo svojom nazočnošću dopustiti potpunu integraciju Vojske Federacije suprotnu Daytonu i Ustavu od strane Alijanse i nehrvatske vlasti - kazao je Jelić te dodao da će vojnici i časnici, dok se ne vrate u obrambeni sustav BiH, primati plaću od 500 DEM.

Pripadnici Trećeg zdruga Vitez napustili su jučer objekt i povukli se kućama. U prostorijama viteškog Trećeg zdruga ostala su samo četiri časnika za odnose sa SFOR-om. Preuzeo ih je brigadir Drago Tomić, novi zapovjednik Trećeg zdruga Vitez, kojega je na tu dužnost nedavno imenovao federalni ministar obrane Mijo Anić. Nakon razgovora s brigadirom Tomićem, smijenjeni zapovjednik Zdruga brigadir Duško Grubešić rekao je: - Ne priznajem ni njegovo imenovanje ni odluke ministra Anića.

Iako je, prema odluci ministra Anića, krajnji rok za primopredaju dužnosti zapovjednika Trećeg zdruga Vitez bio 28. ožujka, brigadir Grubešić i većina pripadnika toga zdruga odlučili su odmah provesti doneseni zaključak, a Grubešić je rekao da će se aktivnosti odvijati u skladu s odlukama onih koje je "narod izabrao, a to je Hrvatski narodni sabor". Kazao je da se nada kako će se pripadnici Trećeg zdruga Vitez na posao vratiti uskoro. Objekte Trećeg zdruga Vitez jučer je napustilo oko 1900 vojnika, časnika i dočasnika. Gotovo svi uredi zapečaćeni su, a kako smo neslužbeno doznali, odluka o samoraspuštanju hrvatske komponente Vojske Federacije odnosi se i na ročnike.

J. Pavković, R. Radić