PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

Zagreb, 28. ožujka 2001.

 

STIPETIĆ UMJESTO MIRE TUĐMANA I ŠARINIĆA

Nije pošteno da današnji zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Petar Stipetić biva od haaških istražitelja ispitivan kao osumnjičenik, dok stvarni krivci za nedjela za koje Međunarodni tribunal za ratne zločine optužuje osumnjičenike u Hrvatskoj sjede mirno na svojim veleposjedima smijući se hrvatskoj javnosti što su uspješno ugurali Hrvatsku vojsku i njene časnike na optuženičku klupu.

Umjesto da haaški istražitelji ispitaju neke političare iz uske klike bivše vlasti oko Hrvoja Šarinića, Franje Gregurića, Josipa Manolića, Miroslava Tuđmana i drugih, danas odgovaraju kao osumnjičenici generali Petar Stipetić i Mirko Norac.

Za optužbu Tribunala u svezi vojnoredarstvene akcije “Oluja” kriv je pokojni predsjednik Republike Franjo Tuđman jer je vojsci naredio bojevo djelovanje radi oslobađanja okupiranih teritorija, ali vojsci i policiji nije rekao da se ranije sa Slobodanom Miloševićem dogovorio da će tzv. “Krajina” pasti bez bitke. Srpska paravojska, instruirana i izmanipulirana od srbijanske obavještajne službe, napustila je okupirani hrvatski državni teritorij i izmjestila se u okupirani dio Bosne i Hercegovine i Slobinu Jugoslaviju. Hrvatska vojska očekivala je na osnovi iskustva u Vukovaru, Gospiću, Dubrovniku i drugim bojištima iz 1991. da će četnici u Kninu 1995. pružati žestoki otpor, pogotovo jer su odmetnuti Srbi imali ideološki isprane mozgove zahvaljujući beogradskoj propagandi. Zbog toga danas doživljavamo apsurdne optužbe Tribunala za “prekomjernu upotrebu topništva u Kninu”, iako je velikosrpska banda u to vrijeme već bila zaprašila put Banja Luke. Međutim, Hrvatska vojska to nije znala jer ju vrhovnik o tome nije informirao. Hrvoje Šarinić je nekoliko sati prije “Oluje” bio u Beogradu i dogovorio završne finese oko same “Oluje”. Dogovor “Tuđman – Milošević” oko “Oluje” sadržavao je Tuđmanov kompromis da neće dirati istočnu Slavoniju i da će se u Vukovar doseliti dijelovi izbjeglog srpskog pučanstva iz Knina i zapadne Slavonije, i da Bosanska posavina ide u sastav tzv. “Republike Srpske”.

Sve u svemu, svjedočenje generala Stipetića u ulozi osumnjičenika odgovara jedino Miroslavu Tuđmanu i Hrvoju Šariniću i sličnima iz te uske klike. Njih treba policijski i sudski ispitati gdje su završili dokumenti koji rasterećuju Stipetića, Norca i Blaškića. Stipetićevo svjedočenje pred haaškim istražiteljima predstavlja grešku hrvatskog državnog vrha, a Haaškom tribunalu ne preostaje ništa drugo nego da ide optuživati po hijerarhijskoj zapovjednoj ljestvici među snagama sigurnosti kad su već “hrvatski” političari gurnuli Hrvatsku vojsku pred sebe.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić