Večernji list: 28. 03. 2001.

NAČELNIK GLAVNOGA STOŽERA GENERAL PETAR STIPETIĆ PRED HAAŠKIM ISTRAŽITELJIMA U ZAGREBU

Stipetić haaškim istražiteljima svjedočio cijeli dan

Za davanje iskaza general Stipetić oslobođen je obveze čuvanja vojne i službene tajne, a s njim je pred haaškim istražiteljima bio samo odvjetnik Prodanović

Malo manje od tri sata trajao je prvi dio jučerašnjeg svjedočenja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Petra Stipetića nakon što je ujutro stigao, kako se i očekivalo, u središnji ured Ujedinjenih naroda za Hrvatsku na zagrebačkoj Selskoj cesti. General Stipetić na svjedočenje je došao sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem, te pobočnikom Miroslavom Vidovićem, koji je dopratio generala, ali nije ni ulazio u sobu u kojoj je general ispitivan. Ispitivanju je bio nazočan i Orsat Miljenić iz Vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom.

Nakon nepuna dva sata stanke, od 13.20, kad je general s pratnjom izišao iz vojarne, do 15 sati, kad je ponovno ušao, istražitelji su nastavili ispitivati generala Stipetića do kasnih poslijepodnevnih sati.

Prodanović stigao poslije Stipetića

Dvadesetak domaćih i stranih novinara jučer je od ranog jutra čekalo dolazak generala Stipetića, no on se pojavio tek oko 10 sati. U 10.13 sati general je prošao kroz kolni ulaz bivše vojarne u Selskoj, a nekoliko trenutaka prije, u tamnoplavom džipu, kojim se general inače vozi, ušao je odvjetnik Prodanović. Novinari su, objasnili su vojni policajci na osiguranju vojarne, morali ostati pred ulazom. Svjedočenje će, najavljeno je, potrajati dva dana.

Priču o generalu Petru Stipetiću kao mogućem haaškom svjedoku, kako se prvobitno govorilo, a poslije kao osumnjičeniku, načeli su mediji prošloga ljeta. Prema nekim novinarima, plasirao ju je bivši američki veleposlanik William Montgomery, a Dražen Budiša u to je doba najavio kako zna tko je plasirao priču o Stipetiću kao mogućem osumnjičeniku. Haaška tužiteljica Carla del Ponte nikad se nije izjasnila o slučaju Stipetić. Tek jednom rekla je rečenicu iz koje bi se moglo zaključiti kako haaško tužiteljstvo nije nikad pozvalo Stipetića na razgovor, a to je nedavno potvrdio i ministar Ivanišević. Je li, kako se špekulira, Stipetić za razgovor ponuđen s hrvatske strane, možda i zato da se pozornost skrene s nekih drugih imena?

Prema posljednjim izjavama, Haaški sud ima još oko 150 imena s područja bivše Jugoslavije, od toga vjerojatno dvadesetak iz Hrvatske. Haaški sud nastoji istraživati ulogu samo najviših dužnosnika i zapovjednika, pa već po tome u krug ulazi i general Stipetić.

Na raspolaganju arhiva MORH-a i Glavnog stožera

General Stipetić u jesen je, nakon višestrukih izbjegavanja odgovora, konačno objasnio da je će se pred istražiteljima naći u ulozi osumnjičenika, ali i da se ne osjeća odgovornim te da će istražiteljima dati iskaz vezan uz afere koje se uz njegovo ime vežu od kolovoza. Sumnjiči ga se za, rekao je, djela vezana za akcije Medački džep, Bljesak i Oluja.

Stipetić je najavio da će govoriti o načinu izvođenja svojih akcija u Glavnom stožeru, ali i akcija na terenu, kojima su zapovijedali drugi časnici. Stoga se može očekivati da će istražitelji iz Stipetićevih svjedočenja potkrijepiti ili pak odbaciti neka od svojih nagađanja i sumnji vezanih uz odgovornost drugih generala u kontekstu ratnih zločina.

U pripremama za svjedočenje, koje su trajale više mjeseci, generalu i njegovu odvjetniku stavljena je na raspolaganje arhiva MORH-a i Glavnog stožera, točnije, ono što je od nje ostalo nakon višestrukih iznošenja dokumentacije. Stipetić je također oslobođen obveze čuvanja vojne i službene tajne, dakako, u kontekstu davanja iskaza istražiteljima, i to u vezi s trima vojno-redarstvenim akcijama koje se spominju.

Nekoliko minuta poslije 18 sati general Stipetić je u pratnji svog odvjetnika, pomoćnika i suradnika, te Orsata Miljenića izašao iz Ureda UN-a za Hrvatsku. Time je dovršen prvi dan njegova svjedočenja, koje je trajalo punih šest sati. Prema zakonima koje primjenjuje Haaški sud osumnjičenik se ne može ispitivati dulje od šest sati, uključujući obveznu stanku od najmanje dva sata. Dodatne stanke može zatražiti odvjetnik.

General Stipeti ni sinoć nije novinarima želio reći ništa o prvom danu ispitivanja. Svjedočio je u građanskom odijelu, a ne u vojnoj odori. Haaški će istražitelji danas u 10 sati nastaviti ispitivati generala Stipetića.

T. Božić, S. Perica