Novi list: 28. 03. 2001.

TALIJANSKI SUDAC GIUSEPPE DI GENNARO

Stupanj korumpiranosti u Hrvatskoj vrlo visok

ZAGREB - Jučer je ministar pravosuđa dr. Stjepan Ivanišević ugostio talijanskoga suca Giuseppea di Gennara, dugogodišnjeg presuditelja u predmetima korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca, u funkciji nositelja delegacije Upravnog odbora Inicijative za suzbijanje korupcije Pakta o stabilnosti. Cilj posjeta predstavljen je novinarima i odnosi se na korištenje evropskih iskustava u hrvatskom zakonodavstvu i mehanizmima koji će podići razinu hrvatske administracije na stupanj na kojem će se moći oduprijeti izazovima korupcije. Nadalje, ponuđena je varijanta propisa koji će utjecati na jasnoću, čestitost i efikasnost poslovanja državne uprave, čvrstu zakonodavnu osnovu i mogućnost utjecaja instrumentarija civilnoga društva.

Odgovarajući na novinarska pitanja sudac Gennaro je upozorio na mogućnost da se u društvu formira uvjerenje da je nužan suživot s korupcijom kao konvencija, lijenost ili posljedica straha. Ali je odmah istaknuo i neospornu ključnu ulogu medija:

- Podrže li novine i televizija državnu borbu protiv korupcije, kao što su to svojevremeno podržali talijanski novinari, budite uvjereni da je ishod borbe protiv podzemlja gotovo izvjestan, naglasio je Gennaro.

Talijanski sudac je stupanj korumpiranosti ocijenio vrlo visokim u Hrvatskoj, ali mu se čini da je pripremljeni odgovor vlasti na tu pojavu na standardu uspješnih evropskih iskustava. Primjedbu, da bi se tijela za kontrolu korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca zbog silnih ovlasti mogla oteti kontroli, ugroziti ljudska prava i nametnuti se kao paralelna vlast u državi Giuseppe di Gennaro je odbacio:

- Tog posla se, od samoga početka, budite uvjereni, ne prihvaćaju nečasni ljudi.

V. R.