Večernji list: 29. 03. 2001.

SA 103 GLASA ZA I 35 GLASOVA PROTIV

Ukinut Županijski dom Sabora

Lončar: Zašto se ne ukine i Zastupnički dom, pa da državu vodi šest vođa. Krpina: Saborska većina moć pokazuje i pušenjem gdje i kada hoće

ZAGREB - Zastupnički dom Hrvatskog sabora jučer je sa 103 glasa za i 35 glasova protiv donio promjene Ustava i prateći ustavni zakon o provedbi Ustava. Time je Ustav promijenjen drugi put u posljednja četiri mjeseca. Za promjene su glasovali zastupnici vladajuće koalicije, DC-a i manjina, a protiv su bili zastupnici HDZ-a, HSP-a, HKDU-a, te nezavisni zastupnik Ivo Lončar. Podsjetimo, za ustavne promjene bili su potrebni glasovi dvije trećine zastupnika, odnosno najmanje 101 glas. Stupanjem na snagu ustavnih promjena prestao je s radom Županijski dom Sabora, te je prestala dužnost dosadašnjem predsjedniku i članovima Državnog sudbenog vijeća i predsjedniku Vrhovnog suda RH.

Prije nego što se pristupilo glasovanju, Mato Arlović uime Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji je predlagatelj ustavnih promjena, odbacio je većinu predloženih amandmana. Tako nije prošao amandman IDS-a kojim se tražilo da se u Ustav ponovo kao nacionalne manjine stave Slovenci, Romi i Bošnjaci. Nije prošao ni amandman Kluba HDZ-a kojim se tražilo da se u formulaciji da hrvatski državljani s navršenih 18 godina imaju opće i jednako biračko pravo zadrži riječ "svi".

Šaranje po Ustavu

Inače, glasovanju o ustavnim promjenama prethodila je burna rasprava u kojoj su zastupnici oporbe uglavnom isticali preveliku brzinu kojom se krenulo u najnovije ustavne promjene.

Zlatko Kramarić (Klub LS-a i HNS-a) izrazio je nadu da će Ustav sada trajati dulje. Zdenka Babić-Petričević (HDZ) upitala je predlagatelja zašto je riječ mjerodavan u prijedlogu zamijenio srbizmom nadležan, te uvodi li se time ponovno srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik. Joško Kontić (HSLS) smatra da Ustav nije Sveto pismo i da nije tragedija ako se mijenja kad je to potrebno. Drago Krpina (HDZ) ocijenio je da je saborska većina toliko moćna da je Ustav pretvorila u običan papir po kojemu šara kada to želi, a svoju moć pokazuje i time što puši gdje i kada hoće. Anto Kovačević (HKDU) smatra da je Županijski dom morao ostati barem kao vijeće mudraca.

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar ironično je predložio i ukidanje Zastupničkoga doma koji, prema njegovim riječima, ionako ničemu ne služi jer odluke donose narodni deputati. Lončar je predložio da Hrvatsku vodi šest vođa, odnosno führera, te da se ona organizira na partijskom načelu i da se uvede funkcija generalnog sekretara partije. Po njegovu mišljenju, ustrojio bi se i izvršni sekretarijat s izvršnim sekretarom na čelu te organizacijski s organizacijskim sekretarom na čelu. O promidžbi u politbirou skrbio bi se sekretar za informiranje, koji bi ujedno bio i direktor i glavni urednik svih medija koji bi se skupno zvali pravda. Bilo bi potrebno uvesti i sovjete, predložio je Lončar, te dodao da bi na njihovu čelu bio predsjednik prezidija vrhovnog sovjeta, a funkciju predsjednika vlade obavljao bi predsjednik ministarskog vijeća po Lenjinovu modelu iz njegove knjige "Država i revolucija". Lončar je zaključio da je revolucija trajala 45 godina, uz 10 godina prekida, pa neka i dalje teče na dobrobit svih nas.

Šeks se boji malih ustavnih Frankenštajna

U raspravi o prijedlogu Ustavnoga zakona o provedbi Ustava Zlatko Kramarić je uime HNS-a i LS-a upozorio da je Ustavni zakon trebao proći kroz tri faze, baš kao i Ustav, a Damir Kajin uime IDS-a da je vrijeme da se prestane s promjenom izbornih zakona jer se nastavlja praksa da oni koji su na vlasti pišu za sebe izborna pravila.

Hadezeovac Vladimir Šeks je rekao da se Ustav mijenja kao brzopotrošna roba, o čemu odluke preko noći donose šest lidera i DC, zbog čega se mogu roditi mali ustavni Frankenštajni. Citirao je da je u lipnju "90. Račan kao član DPV-a u Saboru rekao da je jako žalostan što se amandmani na Ustav SRH donose tako brzo i u žalosti je ostao suzdržan, te da je danas žalostan on. Najavio je kako će HDZ razmotriti pokretanje ustavne tužbe.

Zastupnički dom jučer je većinom glasova u prvom čitanju dao potporu Izmjenama zakona o blagdanima koje je predložio HSLS-ovac Ivo Škrabalo, kao i Zakon o prestanku važenja zakona o utvrđivanju žrtava 2. svjetskog rata i poraća, koji je predložio SDP-ovac Nenad Stazić.

Novi suci Ustavnog suda

Zastupnički je dom nakon što su izglasane ustavne promjene potvrdio i nove suce Ustavnog suda - Agatu Račan, Marija Kosa i Željka Potočnjaka, te je na njegov zahtjev razriješio dosadašnjeg suca Ustavnog suda Velimira Belajeca.

Svi klubovi zastupnika tražili su jučer od predsjedatelja mr. Mate Arlovića da odgodi raspravu o izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave, jer nije bilo izravnog TV prijenosa. Mr. Arlović je najprije odgovorio da Sabor više ne može utjecati na HTV koji je sada javna televizija, no poslije je proglasio stanku tijekom koje je s HTV-om ipak dogovoreno da se s programa skine najavljeni film i omogući izravan prijenos rasprave. Zastupnici su zatim raspravili o izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Izvijestili D. Đuretek, B. Kovač i M. Šarić