Vjesnik: 29. 03. 2001.

Stipetić odgovara na upite trojice istražitelja, a iskaz se snima

Vjesnikov izvor, dobro upoznat s tehnologijom rada haaških istražitelja, napominje da ako se iskaz snima i video i tonski, to navodno svjedoči o velikoj zainteresiranosti istražitelja za osumnjičenika/Najavljena Stipetićeva izjava

ZAGREB, 28. ožujka - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Petar Stipetić u srijedu ujutro, u svojstvu osumnjičenika, nastavio je davati iskaz pred haaškim istražiteljima. Njegovo svjedočenje u utorak trajalo je više sati.

Pred zagrebački Ured Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) Stipetić je u pratnji satnika Miroslava Vidovića i odvjetnika Čedomira Prodanovića stigao nešto prije 10 sati, a pridružio im se i predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom Orsat Miljenić. Ali, novinari nisu mogli ući u ograđeni prostor Ureda.

Do brojnih novinara domaćih i stranih redakcija u srijedu ujutro procurila je tek novost, pristigla iz dobro obaviještenih izvora, da general Stipetić navodno odgovara na upite trojice istražitelja Haaškoga suda. Njegov iskaz se snima, a nakon završetka, general će dobiti stenogram svoga svjedočenja. Vjesnikov izvor u odvjetničkim krugovima, dobro upoznatim s tehnologijom rada haaških istražitelja, napominje da se iz načina snimanja iskaza osumnjičenika može isčitati prilično detalja koji svjedoče o »zainteresiranosti« Tribunala za tu osobu. Jer ako se iskaz snima i video i tonski to, navodno, upućuje na veliku zainteresiranost haaških istražitelja za osumnjičenika.

Podsjetimo, u središtu interesa Haaškog tribunala jest zapovjedna uloga generala Petra Stipetića u trima operacijama Hrvatske vojske: »Medačkom džepu«, »Bljesku« i »Oluji«. U slučaju »Medačkog džepa«, Stipetić nije aktivno sudjelovao u akcijama na terenu, nego je bio hrvatski pregovarač s Unproforom. U ime hrvatske Vlade potpisao je prekid vatre i povlačenje hrvatskih snaga. No problem je što su paljenje kuća i, navodni, zločini u Medku i Divoselu počinjeni nakon potpisa dokumenta.

U akcijama »Bljesak« i »Oluja« Stipetić je bio jedan od zapovjednika hrvatskih postrojbi. Stoga bi haaške istražitelje, kako se pretpostavlja, najviše mogle zanimati okolnosti stradavanja civila u tim akcijama HV-a. Konkretno, zanima ih tko je zapovijedio napade zračnih snaga na srpske kolone u povlačenju prema BiH u kojima su, kao što je poznato, civili bili izmiješani s vojskom.

Kao i dan prije, general Stipetić se u srijedu nešto prije 15 sati, nakon stanke za ručak, vratio u Ured Haaškoga suda na Selskoj cesti.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović najavio je da će se Stipetić nakon što završi s iskazom kasno popodne obratiti novinarima. Tada će se zasigurno u mnogočemu rasvijetliti njegovo dvodnevno svjedočenje pred haaškim istražiteljima.

Načelnik Glavnog stožara dosad je više puta izjavljivao da se ne osjeća odgovornim za ta djela i da će se odazvati pozivu haaških istražitelja ističući kako smatra da će uspjeti dokazati svoju nevinost. Kazao je da će govoriti o načinu izvođenja svojih akcija u Glavnom stožeru, ali i o načinu izvođenja akcija na terenu kojima su zapovijedali drugi časnici.

Može se očekivati da će istražitelji na temelju Stipetićevih svjedočenja potkrijepiti ili odbaciti neka od svojih nagađanja vezana uz odgovornost drugih generala za ratne zločine. Naime, u medijima je bilo gotovo potpuno nezapaženo da je u zagrebačkom Uredu Haaškoga suda nedavno, puna tri dana, svjedočio general Ivan Čermak. Odgovarao je na pitanja vezana uz događaje poslije »Oluje«, u nekadašnjem Unproforovom sektoru Jug.

Milan Jelovac