Večernji list: 29. 03. 2001.

SVE OTVORENIJI SUKOBI KOŠTUNIČINIH I ĐINĐIĆEVIH PRISTAŠA

Haag podijelio DOS

Stanje unutar vladajuće srbijanske koalicije DOS nije ništa drugojačije nego stanje u državi SRJ. Kaotično. Najnoviji i najteži sukobi čini se da su nastali ovih dana u svezi s (ne)suradnjom s Haaškim tribunalom (ICTY).

- O tome pitanju podjela već postoji - rekao je srbijanski premijer Zoran Đinđić.- Republička vlada je za punu suradnju, dok sa druge strane postoji želja da u prvi plan dođu neka moralna i nacionalna pitanja.

To je potvrdio i jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica koji je jučer javno ustvrdio da ministar pravde Srbije - laže! U otvorenom pismu medijima Koštunica je rekao da "tvrdnja republičkog ministra pravde da je sa mnom postignut dogovor o izručenju stranih državljana... nije točna". Predsjednik SRJ i dalje ostaje pri svom ranijem stavu da je izručenje Milomira Stakića (držav ljanina BiH) "izuzetak koji se nije smio dogoditi".

Na ovo je reagirao premijer Đinđić ustvrdivši da "SRJ ima obvezu sve strane državljane, optužene pred ICTY-jem, izručiti tome sudu". Uz to, pozvao je da u Srbiji počne "raščišćavanje slučajeva Vukovar, Srebrenica).

Iz krugova bliskih Đinđiću jučer je "procurila" informacija da bi već ovih dana moglo doći do novih uhićenja a kao glavni "kandidati" za zatvor spominju se Gorica Gajević, bivši generalni tajnik Miloševićeva SPS-a, Miloševićeva "desna ruka" Nikola Šainović (na popisu ICTY-ja) i šef poslaničkog kluba SPS-a u srbijanskom parlamentu Branislav Ivković. Iza rešetaka će se u najskorije vrijeme naći i bivši ministar vanjskih poslova Živadin Jovanović koji se ranijeg uhićenja spasio samo pozivavši se na zastupnički imunitet.

Kada će se pred istražnim tijelima naći bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević teško je reći, prije svega zbog velikog osiguranja koje je oko njega. Točnije, to opet ovisi o odnosu Koštunice i Đinđića. Dok bi srbijanski premijer rado vidio Miloševića već ovog tjedna iza rešetaka, Koštunica i dalje tvrdi kako bi to "destabiliziralo SRJ".

BEOGRAD Milovan Nedeljkov