Večernji list: 29. 03. 2001.

USTAVNI SUD ODBACIO ZAHTJEV HDZ-a

Pokretanje ustavnih promjena Ustavni sud ne može ocjenjivati

ZAGREB - Ustavni je sud jučer jednoglasno odbacio zahtjev zastupnika Županijskog doma i prijedlog skupine zastupnika Zastupničkog doma da se odluka o pristupanju promjeni Ustava, donesena 14. ožujka, proglasi ništavnom. Ustavni je sud nadležan ocjenjivati postupak donošenja Ustava (iako ne i Ustav sam), ali tek kad je postupak dovršen i Ustav proglašen. Ustavni sud nema pravo prethodne kontrole. Zanimljivo je da je zahtjev Županijskog doma potkrijepljen dovoljnim brojem zastupničkih potpisa (48), dok je na zahtjevu zastupnika Zastupničkog doma jedan zastupnik - Ivan Milas - potpisao dvaput, pa jedan potpis do potrebne trećine tako nedostaje i zahtjev je tretiran kao prijedlog.

Ustavni sud ocijenio je, na temelju redoslijeda događaja, da je Županijski dom imao priliku dati mišljenje o pristupanju ustavnim promjenama, a stvar je samog doma hoće li ga staviti na dnevni red ili ne. Također, Županijski dom mora dati mišljenje, a ne suglasnost, što znači da stav toga doma ne obvezuje. Zato je i ocijenjen neosnovanim prijedlog da Ustavni sud privremenom mjerom zaustavi daljnje postupke na promjeni Ustava.

Ustavni sud nije prihvatio ni prijedlog Julija Derossija, Jure Burića i Srećka Radovića da se ustavne promjene iz studenoga proglase neustavnima jer su donesene unatoč negativnom mišljenju Županijskog doma. Županijski je dom uoči donošenja ustavnih promjena odobrio prijedlog ustavnih promjena, ne navodeći ni razloge, a mišljenje Županijskog doma ne obvezuje Zastupnički dom. (S. P.)