Novi list: 29. 03. 2001.

RAZGOVOR: SUDAC GIUSEPPE DI GENNARO: O KORUPCIJI I ORGANlZIRANOM KRIMINALU

Korupcionaška pošast hara Hrvatskom

Žmirenje pred korupcijom podrška je zločinu u kojem ne strada samo pojedinac već i društvo u cjelini. Hrvatska danas u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala ne mora ići kroz dubok snijeg, dovoljno je da primijeni iskustva, ne zakone u potpunosti i možda ne sve metode rada državnih tijela. Uzori su tu, kriminalci to moraju znati po iskustvima svojih “kolega” na Zapadu

Razgovarao: Vlado Rajić

Da, strašno sam se bojao kao sudac koji vodi sporove u kojima su optuženici mafijaši, svijet podzemlja koji podmićuje državne činovnike, koji nezakonito zarađen novac pere na nezamislivim transakcijama. I da, moja je obitelj bila u strahu, ali moj interes da časno odradim svoj sudački staž bila je jača. Možda nisam bio pravedan prema obitelji, možda je u svemu tome bilo i osobne karijerističke sebičnosti, ali odustajao nisam, ispričat će talijanski sudac Giuseppe di Gennaro, za gostovanja u Zagrebu. Bio je vođom delegacije upravnog odbora Inicijative za suzbijanje korupcije Pakta o stabilnosti. U metropolu je došao nakon Sarajeva, a prije Beograda.

U iskušenja bez uzora

Mogu li evropska iskustva pomoći tranzicijskoj Hrvatskoj, institucionalno i zakonskim modelima organiziranih država?

- Mogu, naravno, iako su, recimo Italija i Njemačka, zbog povijesnih okolnosti, u tranziciju krenule poslije Drugoga svjetskog rata, a Hrvatska prije deset godina. Prednost zapadnih demokracija je u tome što pamte ta vremena i iskušenja za koja nisu imale uzora. Hrvatska danas u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala ne mora ići kroz dubok snijeg, dovoljno je da primijeni iskustva, ne zakone u potpunosti i možda ne sve metode rada državnih tijela. Ali, uzori su tu, kriminalci to moraju znati po iskustvima svojih “kolega” na zapadu.

Ta vrst kriminala je kao Internet, prelazi sve granice i barijere poredaka. Zahtijeva li to i internacionalizaciju zakonskih normi?

- Apsolutno, zato sam spomenuo Italiju i Njemačku, one nakon rata izlaze iz totalitarnih režima, kao i Hrvatska nakon komunizma. Pod patronatom diktature normalno je da se potkupljuju državni činovnici, normalno je da kriminalci i vlast usko surađuju, normalno je da se prljavi novac provlači kroz sustav i izbija na površinu potpuno nevin. Vi u Hrvatskoj znate što je diktatura i moći ćete procijeniti važnost propisa koji se donose u borbi protiv njenih nezakonskih posljedica.

Hrvatski propisi kvalitetni

Nisam baš dobio dojam da ste previše kritični prema ponuđenim hrvatskim propisima u toj oblasti. Jeste li to vi fin gost ili stvarno mislite da su ti propisi dobri?

- Nema razloga da laskam ni vašem ministru pravde ni vašim autorima zakona. Jednostavno, u pripremi turneje po zemljama bivše Jugoslavije, moji suradnici i ja, ocijenili smo vaše propise dovoljno kvalitetnima da bi se moglo boriti protiv korupcionaške pošasti. A ona je u Hrvatskoj baš to - pošast. Dakle, nisam baš bio “ugodan gost”, kao što kažete.

No, da se vratim iskustvima iz Evrope. Običan čovjek u tim zemljama je dugo i predugo trpio korupciju, pa i sam u njoj sudjelovao vjerujući da se iza svega krije neka nadnaravna moć države i nositelja funkcija. Onoga trenutka kad je taj običan čovjek, poduprijet golemom i nedvojbenom medijskom kampanjom promijenio svoj moral, kad je prvi put odbio podmićivanje kao oblik rješavanja svojeg problema, bitka protiv kriminala je bila na pola dobivena.

Vi ste novinar, recite svojim kolegama i urednicima da je svako žmirenje pred korupcijom podrška zločinu u kojem ne strada samo pojedinac već i društvo u cjelini. I recite im da je to poruka jednoga staroga čovjeka koji je na svojim leđima iskusio sve udarce tog nakaradnog morala dok ga nije, s talijanskim novinarima, s talijanskim pravosuđem i policijom, podrškom talijanskih ljudi, uspio slomiti. U mjeri u kojoj to jedan čovjek uopće može.

Otvara li vaš posjet Zagrebu mogućnost bilateralne suradnje Italije i Hrvatske?

- To ne mogu reći. Smatram da neka talijanska znanja i paragrafi nisu primjenjivi u Hrvatskoj. Suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala se podrazumijeva, moja i vaša zemlja su prebliske a da ne bi zajednički radile protiv zajedničkih bandita. Kad god se pojave.

Uzor Balkanu

Mogu li nacionalni propisi u Hrvatskoj zaštititi njezin poredak s obzirom na zemlje koje je okružuju, a u kojima ta razina propisa i općeg antikoruptivnog raspoloženja još nije na ovdašnjoj razini.

- Toga se ne trebate bojati. Utjecaj Hrvatske na ostale zemlje Balkana je velik, možda se kod vas ni ne zna njegov istinski razmjer. Već to što se Hrvatska pojavljuje uzorom pomoći će i tim zemljama da slijede njezin primjer i da u međusobnom monitoringu s jedne i suradnjom državnih tijela s druge strane dosegnu potrebnu razinu zaštite od korupcije, organiziranog kriminala i perača novca.