Globus: 30. 03. 2001.

Radovan Ortynski

Državni odvjetnik otkriva što će poduzeti ako istraga MUP-a o atentatu na Sliška ne obuhvati sve osumnjičenike

Ako policija ne sasluša generale HV-a koji su prijatelji Jamesa Cappiaua, ja ću to morati učiniti

Piše: Gordan MALIĆ

U procesu tzv. Knežijskoj skupini pojavila se teza da tužilaštvo tijesno surađuje s Vijekom Sliškom. Je li ta suradnja postojala?

- To su gluposti, ali smišljene tako da ih je teško demantirati. Naravno, nitko od mene ne očekuje da priznam tobožnju suradnju sa Sliškom, a ako je demantiram - i dalje će ostati sjena sumnje. To je takav tip objede. U mom slučaju ona nije prva, to se već događalo. Pretpostavljam da je plasirana i iz istih krugova, od osoba zainteresiranih da se procesi organiziranom kriminalu u Hrvatskoj zadrže na niskoj razini istrage. Da ne odu predaleko i previsoko. Dakle, Sliško nam doista nije pomagao. Da su pojedini svjedoci na Županijskom sudu u Zagrebu imali neke kontakte s njim, to je moguće, ali mi u tužilaštvu to teško možemo spriječiti. Možda je to prije stvar policije. No, naši najbitniji svjedoci, zaštićeni svjedok br. 1 i Tomislav Marinac, nisu dio Sliškove skupine. Naprotiv, oni su klasični pokajnici, bili su u "Knežijskoj grupi" i pokajali su se - razotkrivši svoje nekadašnje šefove.

Iz kojeg razloga?

- Mogu se sjetiti više razloga, neki bi bili i biblijski, ali najvjerojatniji mi je onaj po kojem su htjeli sačuvati vlastitu kožu - jer nisu ogrezli preduboko. To je klasičan primjer pokajništva i Sliško s tim nije imao nikakve veze. Nije ih, kako se zna reći, infiltrirao u naše redove.

Sliškov stan

Govori se da je MUP prilikom premetačine Sliškova stana našao stanovit broj predmeta kojima je raspolagalo i tužilaštvo...

- Možda, o tome još ne znam ništa. Ali to ipak ne znači da ih je morao dobiti od osoba zaposlenih u tužilaštvu. Mogao ih je kupiti od drugih osoba upletenih u proces. Vjeko Sliško bio je bogat čovjek, i ako je iz nekih razloga htio imati informacije o tijeku procesa, mogao ih je platiti. Nažalost, u našoj državi to još tako funkcionira. Unaprijed optuživati tužilaštvo nije najbolja ideja.

U jednom je dnevnom listu objavljeno da su tužiteljica Dunja Pavliček-Patak i Zdravko Šeničnjak, smijenjeni zamjenik šefa zagrebačke Krimpolicije, ometali premetacinu Sliškova stana.

- Ni to nije istina. I taj se stan našao na popisu stanova koje je trebalo pretresti. Mislim da se njihova sugestija kretala u pravcu činjenice da bi, među prvima, trebalo pretresti stan Jamesa Cappiaua, čovjeka koji je ubio Sliška, kako bi se, eventualno, rasvijetlila pozadina ubojstva i otkrili naručitelji. No, to je zbilja formalno pitanje, ni gospoda Pavliček-Patak ni Šeničnjak nisu sprečavali pretres Sliškova stana.

Smjena Šeničnjaka

Zašto je onda Šeničnjak smijenjen?

- Ne mogu o tome govoriti jer je to stvar MUP-a. Oni donose odluke, za koje oni i odgovaraju. Svatko neka odgovara za svoj posao i svatko neka čisti pred svojim pragom.

Govori se da je Šeničnjak mimo svojih ovlasti surađivao s tužiteljicom?

- Ne znam što se sve govori. Znam da je suradnja policije i tužilaštva u suzbijanju kriminala nužna, a ne kažnjiva. No, ponavljam, nisam upoznat s tim tko što govori. Iza tih glasina katkad stoje pokušaji da se prekine suradnja MUP-a s tužilaštvom, da se pojedinci zastraše i prestanu sudjelovati u suzbijanju kriminala. Ima i toga da ljude u tužilaštvu pokušavaju posvađati, podijeliti, kako bi se nama lakše ovladalo.

Tko želi ovladati vašim uredom?

- Svi koji se opravdano boje da ured dobro funkcionira. U ovoj zemlji kriminala ima koliko hoćete. Deset godina taložili su se najrazličitiji slojevi i danas je to okamenjeno, mora se razbijati. Mnogi bi nam rado izbili klin iz ruke.

Vrh mafije

Šeničnjak tvrdi da mu je poznato tko je vrh mafije, znate li to i vi?

- Bilo bi olako od mene kad bih to rekao. Na tome treba još mnogo raditi. Svaka mafija ima vrh, pa i naša. No, te su osobe izvan zbivanja na asfaltu, u politici i biznisu. U pitanju je mnogo novca zarađenog na kriminalu; dio tog prljavog novca završio je u inozemstvu, a dio se pokušava legalizirati kroz razne oblike "legalnih ulaganja" u Hrvatskoj. Upravo iz tih razloga htio sam da se neki procesi na Županijskom sudu objedine, naprimjer zalagao sam se da proces Blažu Petroviću uđe u proces "organiziranom kriminalu".

Dva klana

Je li Sliško, po vašim spoznajama, bio jedan od šefova hrvatske mafije?

- On je, zacijelo, bio vođa drugog podzemnog klana. To su saznanja do kojih su došli i drugi. Protiv Sliška nikad nije potpisano sudsko rješenje o istrazi, ali policija je imala uvid u neke njegove djelatnosti, kao i u djelatnosti skupine koja ga je okruživala. On je bio osoba čije su djelatnosti bile pod nadzorom. Sukob između njega i Bagarića počeo je zbog suprotstavljenih interesa. A sukobili su se oko istog teritorija: Zagreba i Hrvatske. No, čini se da su ti interesi zadirali i šire.

Koliko šire?

- Pa, do nekih susjednih nam ili bliskih država. Naprimjer, Sliško je imao svoj biznis i u Pragu...

Je li Zagreb, po vašem mišljenju, siguran grad?

- Najnoviji događaji ne ostavljaju dojam sigurnosti. No, i prije je bilo pucnjave u gradu.

Ali ne nakon dvije eksplozije bombi...

- Istina, previše se toga dogodilo u kratkom razdoblju da bi prosječni Zagrepčanin pomislio kako je to normalno.

Saslušanje generala

Hoće li se Uskok brzo ekipirati?

- Mislim da će se to dogoditi uskoro, ali ne smijemo se žuriti i praviti pogreške. Svi koji budu radili u Uskoku morat će proći provjeru. Razgovarao sam s nekim prijateljima izvana koji imaju iskustva u tom poslu, i savjetovali su mi da se u provj eri kadrova za Uskok koristim i poligrafom. Mislim da je to dobra ideja. U svakom slučaju, bit će riječ o ljudima od profesije i poštenja. Moraju znati svoj posao, i ne smiju biti korumpirani. To se čini malo, ali je zapravo mnogo. Odvjetništvo čeka dosta započetih predmeta, tu je slučaj Croatiabusa, afera Grupo, i ostali. Mnogo je posla pred nama.

Bojite li se curenja informacija iz vašeg ureda?

- Od toga ćemo se pokušati zaštititi. Curenje informacija uzelo je maha u našoj državi. Papiri se objavljuju posvuda. U slučaju Grupo pojavili su se čak i uoči policijske akcije, što je zbilja paradoks.

Hoćete li u istrazi u povodu Sliškova ubojstva saslušati generale HV-a koji su prijatelji pokojnog lamesa Cappiaua?

- To je policijski posao. Ali, ako MUP iz nekih razloga to ne učini, naravno da ću ja morati. Svi prijatelji Cappiaua, bili oni i generali HV-a, moraju biti saslušani.