Novi list: 30. 03. 2001.

UVODNIK PREDSJEDNIKA STJEPANA MESIĆA U JUČERAŠNJEM NEW YORK TIMESU

Velikosrpska politika mora nestati

U zadnjih nekoliko mjeseci postalo je jasno da je svrgavanje Slobodana Miloševića dovelo do spremnosti da se tolerira beogradska nespremnost na suradnju s Hagom kao i srpsko odbijanje obračunavanja s grijesima Miloševićeva režima, piše hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u uvodniku jučerašnjeg New York Timesa pod naslovom “Srpski izbor”. Ja sam bio jedan od onih koji su pozdravili Miloševićev pad, ali već sam tada upozorio, a sada ponavljam, da nije dovoljna činjenica da on više nije na vlasti. Nestati mora i njegova velikosrpska politika.

U ime takve politike, Milošević je bio primarni začetnik četiriju ratova i sve ih je izgubio. Neki od ljudi koji su ga zbacili vjeruju da je Miloševićev najveći grijeh u tome što je izgubio ratove - a ne u činjenici da ih je započeo što očito zahtijeva oprez.

Nitko nije očekivao od nove vlasti da smjesta izruči Miloševića i druge Haagu. Srbija je tražila “time-out” i dobila ga. Sada je došlo vrijeme da se zapitamo da li je nova vlast zloupotrijebila tu odgodu. Srbija ne bi smjela zaboraviti ili zanijekati svoju prošlost, a ne smiju joj se niti oprostiti očiti zločini i grijesi koje još mora priznati.

Američki kongres postavio je jugoslavenskim vlastima rok, koji istječe u subotu, za ispunjenje određenih uvjeta kako bi mogle primiti preostalih 100 milijuna dolara pomoći i približiti se međunarodnim zajmodavcima. Ti uvjeti uključuju suradnju s Haaškim sudom, prestanak slanja specifične pomoći srpskom entitetu u Bosni (RS) te ostvarenje napretka na polju razvoja pravne države…

I moja se zemlja morala bolno suočavati s mračnim aspektima svoje novije povijesti.

Hrvatska je iskoristila svoj utjecaj kako bi izručila bosanske Hrvate protiv kojih je Haški sud podigao optužnice, a tijekom zadnjih godinu dana počela je i sama suditi hrvatskim građanima optuženim za ratne zločine protiv Srba... Hrvatska je odlučna u nastojanju da se suoči s prošlošću kako bi postala istinski demokratska država i pouzdan partner u međunarodnoj zajednici...

Ukoliko se ne suoči sa svime što je učinjeno u njegovo ime u zadnjih 10 godina, srpski bi narod jednoga dana mogao opet prigrliti nacionalističko-populističku politiku nekog novog Miloševića, s nezaobilazno tragičnim posljedicama. Zemlje-susjede Srbije i međunarodna zajednica to ne zaslužuju. To ne zaslužuje ni sam srpski narod, ističe na kraju svog teksta u vodećem američkom dnevnom listu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić”