Jutarnji list: 01. 04. 2001.

RATNI ZLOČINI Odvjetnik generala Petra Stipetića, načelnika Glavnog stožera, na Radiju 101

Prodanović: Pred Haaškim sudom mogli bi odgovarati Miroslav Tuđman ili Šarinić

ZAGREB - Komentirajući tezu kako bi logikom zapovjedne odgovornosti procese protiv hrvatskih generala trebalo obustaviti jer je vrhovni zapovjednik pokojan, Čedo Prodanović, odvjetnik generala Petra Stipetića koji je pod istragom Haaškog tribunala, jučer je za emisiju Intrevju tjedna Radija 101 ustvrdio kako zapovijed za izvršenje ne oslobađa izvršitelja od odgovornosti.

Prodanović nije isključio ni mogućnost da za tadašnje događaje odgovara netko od političara poput Miroslava Tuđmana ili Hrvoja Šarinića. Kako je dodao, protiv pokojnog predsjednika Tuđmana vođen je istražni postupak, a slična situacija u kojoj su generali snašla bi i njega daje živ. Govoreći o aktualnom slučaju Stipetić, njegov odvjetnik naglasio je kako on nije zanimljiv svim udrugama kao umirovljeni general Mirko Norac jer nije bilo previše protesta protiv istražnog postupka. Međutim, Prodanović nije želio povlačiti paralele između dva generala jer ih se tereti za drukčija djela. U razgovoru odvjetnik generala Stipetića kritizirao je Haaški sud koji je ocijenio kao ad hoc tribunal, nametnut zemljama bivše Jugoslavije. Uzimajući u obzir tu činjenicu, Prodanović je napomenuo kako je taj sud suodgovoran za stanje u pojedinim zemljama na tom području.

- Postupak oko umirovljenog generala Norca pokazao je kako se vlast može destabilizirati. Činjenica je naime da, dok Zagrebom i Hrvatskom šeću osobe koje su notorno prepoznate kao ratni zločinci, nije trebalo posezati za generalima čija je odgovornost zaista upitna. Haaški sud stoga ide linijom manjeg otpora - objasnio je Prodanović. Napomenuo je kako se ne može suditi svim ratnim zločincima s ovog područja zbog njihova velikog broja, te se je Haaški sud sada koncentrirao na sam vrh. Prodanović je napomenuo kako je Hrvatska za ratne zločine tužila više od dvije tisuće Srba. U hrvatskim je zatvorima više od 60 osoba koje su osuđene ili su u postupku suđenja za ratne zločin.

A. Ostrihon, F. Juričić