Jutarnji list: 02. 04. 2001.

MORH Potvrđene informacije o državnom trošku stambenog zbrinjavanja generala

Ante Gotovina je stan u koji je MORH uložio 2 milijuna otkupio za 71 tisuću kuna

Za uređenje stambenog objekta na lokaciji Srebrnjak 69 u koji je uselio general Gotovina utrošeno je sveukupno 1,991.753,02 kune, ali je njegova vrijednost procijenjena na 630.868,55 kuna

Piše: Krešimir Žabec

U razdoblju od 1996. do 1997. godine Ministarstvo obrane, prema raspoloživoj dokumentaciji Uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša, za uređenje stambenog objekta na lokaciji Srebrnjak 69 utrošilo je ukupno 1,991.753,02 kune, piše, među ostalim, u odgovoru MORH-a na pitanja Jutarnjeg lista u vezi s tekstom u Feral Tribuneu o načinu na koji je umirovljeni general Ante Gotovina 1999. godine stekao stan u elitnoj zagrebačkoj četvrti.

No, to nije jedini državni trošak preseljenja Ante Gotovine i supruge mu Dunje Zloić na tu adresu.

Odgovor MORH-a

Stanarsko pravo na adresi Srebrnjak 69 do 1996. je godine imala gospoda Marija Pleše, udovica bivšeg časnika JNA Ivana Pleše.

Kako bi nju i njezina sina Ivicu Plešu nagovorio na iseljenje, MORH je obitelji Pleše, uz uvjet prestanka stanarskog prava na stan na Srebrnjaku, dodijelio dva stana.

Marija Pleše tako je 27. kolovoza 1996. dobila stan sa stanarskim pravom veličine 52 četvorna metra na adresi Vrbanićeva 3 u Zagrebu, dok je njezin sin istog dana i pod istim uvjetima dobio stan od 69,13 četvornih metara na adresi Brune Bušića 6, također u Zagrebu. MORH tvrdi da su oni dobivene stanove otkupili pod uvjetima iz Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Zanimljivo je da je, kako piše Feral Tribune, u katastarskim knjigama upisano kako je stan na Srebrnjaku veličine 98 četvornih metara, a u dopisu MORH-a se navodi da je Ante Gotovina otkupio stan veličine 105 metara, što znači da se pri uređenju stan i proširivao.

U odgovoru MORH-a, koji je stigao puna dva tjedna nakon upućenih pitanja, piše da je Gotovina stan dobio na korištenje odlukom ministra obrane od 27. siječnja 1997. godine, a istom su tom odlukom Stambena komisija i Uprava za graditeljstvo i zaštitu okoliša zaduženi da provedu dodjelu i otkup predmetnog stana generalu Gotovini.

Pukovnica Pašalić

Predsjednica stambene komisije MORH-a u to je vrijeme bila pukovnik Iva Pašalić. Kao što u Feral Tribuneu stoji, a MORH potvrđuje, vrijednost stana na dan otkupa, 29. studenoga 1999. godine, procijenjena je na 630.868,55 kuna. A to je tri puta manje nego što je stajalo samo njegovo uređenje! Ipak, Gotovina je stan otkupio za 71.374,39 kuna!

Naime, pri otkupu su primijenjeni uvjeti iz Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a u vezi sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te je Gotovina na osnovi toga ostvario mnogobrojne popuste s obzirom na status ratnog vojnog invalida sa 50 posto tjelesnog oštećenja.