Jutarnji list: 02. 04. 2001.

SLUČAJ SLIŠKO Interes za veze s Cappiauom

General Roso pozvan na informativni razgovor

Danas u 11 sati u sjedištu sektora Kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u Zagrebu počet će informativni razgovor umirovljenoga generala Ante Rose s policijom u vezi s ubojstvom na Cvjetnom trgu.

General Roso je potvrdio da je pozvan na informativni razgovor te je dodao da nije iznenađen. Tvrdi kako je normalno da ga policija zove na razgovor jer je poznavao osobu kojaje sudjelovala u pucnjavi na Cvjetnome trgu.

Policija je Rosi uručila poziv u subotu na večer, a u njemu se navodi da ga se poziva po članku 177. stavku 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku radi davanja obavijesti o počinjenom kaznenom djelu opisanom u članku 90. Kaznenog zakona. Roso na razgovor odlazi s odvjetnikom, ali ne zna u kojem smjeru bi mogao teći razgovor.

Podsjećamo, general Roso je upravo za Jutarnji list prije nekoliko dana potvrdio da je 1991. godine doveo u Hrvatsku Jamesa Cappiaua, koji je prije deset dana ubio Vjeku Sliška, te da ga je preporučio kao instruktora za specijalne postrojbe u obučnom centru u Kumrovcu. Roso tvrdi da je s Cappiauom bio u kontaktu do 1992. godine, kada im se putovi razilaze, te da se s njim već godinama nije susreo. Cappiaua je Roso upoznao preko svojih veza početkom 90-ih u Francuskoj te mu kao školovanom vojniku ponudio angažman u Hrvatskoj vojsci. Za samog Cappiaua Roso ima samo riječi pohvale. Tvrdi da je bio pošten i ljubazan čovjek, a ne plaćeni ubojica i mafijaš. Novi broj Feral Tribuna pak na osnovu djelomičnog uvida u sudski spis o ubojstvu Ratka Zrna kojeg je 1996. u Čepinu ubio James Cappiau, tvrdi da se u njemu nalazi dopis kojije general Roso 4. siječnja 1995. godine uputio Miroslavu Tuđmanu preporučujući Cappiaua za rad u HIS-u.

Preporučio ga je kao osobu koja govori engleski, francuski i njemački, a i vojne škole je završio u inozemstvu. Preporuka je napisana na memorandumu Glavnog stožera HV-a, a navodno je tu preporuku iskoristio odvjetnik Jamesa Cappiaua na suđenja Belgijancu za ubojstvo, kako bi se sudu pokazalo da je riječ poštenoj osobi. Zasad nije poznato što je M. Tuđman odgovorio generalu Rosi na njegovu preporuku.

K. Žabec