Vjesnik: 02. 04. 2001.

Milošević, napokon, iza rešetaka!

Bivši predsjednik Srbije i SRJ uhićen je u nedjelju 4.35 sati i odveden u beogradski Centralni zatvor/ Miloševićev stranački kolega Branislav Ivković objavio je da se Milošević odlučio mirno odazvati pozivu istražitelja nakon što je dobio uvjeravanja o »tretmanu koji dolikuje osobi biranoj tri puta za predsjednika Srbije« / Za hice, koji su se čuli tijekom predaje, ministar unutarnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović rekao je da ih je iz svog pištolja »u afektu« ispucala Marija Milošević kad je vidjela kako joj odvode oca/ Nakon saslušanja Miloševiću određen jednomjesečni pritvor/ Miloševićev branitelj Toma Fila izjavio da se njegov branjenik osjeća dobro

ZAGREB, 1. travnja - Unatoč prijetnjama da živ to neće dozvoliti, Slobodan Milošević uhićen je u nedjelju u 4.35 sati i odveden u beogradski Centralni zatvor. To je epilog tridesetsatne drame koja se događala na ulicama ispred, ali i unutar zidina službene državne rezidencije bivšeg predsjednika Srbije i SRJ, u Užičkoj ulici 11 na Dedinju.

MUP Srbije priopćio je u nedjelju ujutro da je Milošević uhićen zbog kaznenog djela zloporabe položaja, udruživanja radi izvršenja kaznenih djela te falsificiranja službenih isprava koje se odnose na otkup privatne vile. Miloševićev stranački kolega, koji je posljednja dva dana služio i kao njegov glasnogovornik, Branislav Ivković, objavio je da se Milošević odlučio mirno odazvati pozivu istražitelja i dati izjavu nakon što je dobio uvjeravanja o »tretmanu koji dolikuje osobi biranoj tri puta za predsjednika Srbije«.

Prema nekim glasinama, Milošević je u početku opsade poručivao kako »ima odobrenje supruge i kćeri da se živ ne preda«, potom je govorio da se sa suprugom i kćerkom dogovorio da njima oduzme život prije nego sebi, da bi se u nedjelju ujutro citiralo njegove riječi kako »ima odobrenje supruge i kćeri za mirnu predaju«. Međutim, nepotvrđene informacije govore da je tijekom višesatnih, mukotrpnih pregovora bilo i nervoznih trenutaka i pucnjave.

Za pet hitaca što su se čuli tijekom Miloševićeve predaje, ministar unutarnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović rekao je da ih je iz svog pištolja »u afektu«, oko sebe i bez posljedica po okolinu, ispucala Marija Milošević kad je vidjela kako joj odvode oca. Marija i njena majka Mira Marković ostale su u vili u Užičkoj ulici jer je od njih traženo da ostanu tamo dok ne bude renovirana kuća u Tolstojevoj. Ministar Mihajlović smatra dobrim što se Milošević predao jer je tako sve proteklo bez uporabe sile i bilo kakvog otpora.

Na konferenciji za novinare u nedjelju ujutro, ministar pravosuđa Vladan Batić istaknuo je da je Miloševićevo saslušanje u tijeku te da su svi postupci prema njemu humani i u skladu sa zakonom. Osigurat će mu se korektno i pošteno suđenje, kao što bi se to učinilo bilo kojem građaninu Srbije, rekao je on, dodajući kako s Miloševićem nisu postignuti nikakvi posebni dogovori koji ne bi bili u skladu sa zakonom. O pojedinostima »dogovaranja« u srbijanskoj se javnosti samo naslućuje, a zabunu je unio Ivković kad je nakon uhićenja izjavio kako se »dogovoreno ne poštuje«. Miloševićev branitelj je beogradski odvjetnik Toma Fila i on je s branjenikom bio sve vrijeme od uhićenja. Nakon Miloševićeva saslušanja, Fila je kazao da je Miloševiću određen je jednomjesečni pritvor te da se njegov branjenik »osjeća dobro«.

Inače, tijekom nedjelje Miloševića je u beogradskom Centralnom zatvoru posjetila supruga Mira.

Haaška optužnica za Slobodana Miloševića, koju spominje cijeli svijet, u Srbiji se i dalje gura u drugi plan. Ministar Batić je ponovio tvrdnju kako domaća optužnica nema veze s Haagom. Podsjećajući da SRJ još nema zakona o suradnji s Tribunalom, što znači da nema pravnoga temelja za izručivanje državljana SRJ, on je ustvrdio da »neće biti intenziviranja zahtjeva za izručenjem, jer suradnja s Haagom ima mnogo drugih oblika, a ne samo izručenje Slobodana Miloševića«. Batić misli da slijedi razdoblje bez pritisaka u tom pravcu

U nedjelju su službeno demantirani navodni sukobi između pojedinih pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije oko nadležnosti u osiguranju objekata i osoba u Miloševićevoj rezidenciji. Predsjednik srbijanske skupštine Dragan Marišićanin izjavio je da se VJ nije u petak navečer suprotstavio policiji. Time je izravno demantirao saveznog ministra policije koji je tvrdio da je vojska izvela »mali vojni puč« kad nije dozvolila policiji da uđe u vilu. Govori se da su pucali pojedinci iz privatnog Miloševićeva osiguranja, među kojima je prednjačio, navodno pijani predsjednik Radikalne stranke ljevice Siniša Vučinić, koji je u nedjelju također uhićen pri pokušaju bijega u susjednu vojarnu.

Kao osoba koja je pregovarala s Miloševićem, ali koja je, navodno, bila i potencijalni cilj metaka Marije Milošević, u beogradskoj se javnosti spominje Čedomir Jovanović (29), šef Kluba zastupnika DOS-a u srbijanskom parlamentu i potpredsjednik DS-a Zorana Đinđića. On je, tvrde beogradski mediji, heroj tih pregovora koje je, u ime vlasti, s Miloševićem vodio punih sedam sati i na kraju ga uspio uvjeriti da je predaja najbolje rješenje.

»Olakšao« proračun za 200 milijuna DEM

Prema optužnici Miloševića se tereti za nelegalno stjecanje materijalne koristi i kršenje zakona, kako bi osigurao ostanak svoje stranke na vlasti. Optužnica tereti Miloševića za štetu počinjenu u proračunu Srbije i SRJ u iznosu od 200 milijuna njemačkih maraka. Kao predsjednik Srbije, Milošević je 1994. godine, u dogovoru s Mihaljom Kertesom i Nikolom Šainovićem, zapovjedio da se dio carinskih prihoda preusmjerava na poseban račun u Beogradskoj banci, a dvije godine kasnije po izravnoj je Miloševićevoj naredbi Kertes isplatio Šainoviću 1,15 milijuna njemačkih maraka.

Vesna Fabris Peruničić