Jutarnji list: 03. 04. 2001.

Haaška tužiteljica u jučerašnjem intervjuu Repubblici:

Optužit ću ga i za genocid u Bosni

Iz Rima Inoslav Bešker

"Čim se vratim iz Afrike, za dva tjedna, ponovno ću se pozabaviti Miloševićem. Za njega je već spreman nov uhidbeni nalog koji samo moram potpisati. To bi moglo biti potkraj ovog mjeseca." To je u intervjuu koji je jučer objavila rimska La Repubblica izjavila Carla Del Ponte, tužiteljiea pri Haaškome Sudištu za zločine na područjima bivše Jugoslavije (ICTY). Ona pojačava pravni aspekt ofenzive da se bivši jugoslavenski predsjednik privede u Haag gdje će mu se suditi ne samo zbog ratnih zločina, nego, kaže, i zbog zločina genocida u Bosni. Evo što o tome kaže Carla Del Ponte:

- Obavljen je odličan posao prikupljanja dokaznog materijala, koji je ovog trenutka kompletiran. Sada treba vrednovati te dokaze da bi se shvatilo koje i kakve točke optužnice možemo time potkrijepiti. Razmotrit ću. Ali, ponavljam, neće trebati čekati dugo. Najkasnije do početka svibnja.

Što je u međuvremenu bilo s vašim uhidbenim nalogom zbog zločina na Kosovu? Jesu li ga sudbene vlasti u Beogradu formalno uručile Miloševiću?

- Ne, nisu. Tako barem proizlazi iz onoga što sam doznala. Miloševiću je uručen samo uhidbeni nalog koji su potpisali srbijanski tužitelji i gdje ga se optužuje za korupciju. Upravo zato će u ponedjeljak kancelar našeg Sudišta otputovati u Beograd. On će Miloševiću uručiti uhidbeni nalog od 27. svibnja 1999. zbog etničkog čišćenja na Kosovu. Tako ćemo napokon biti sigurni da Milošević zna da ga u Haagu netko čeka.

Jeste li zaista uvjereni da će vam Beograd izručiti Miloševića?

- Posve sam optimist. Učinit će to. Štoviše, smatram da nema razloga da ne budemo optimisti. Odnosi sa srpskim vlastima vidno se popravljaju. Ono što se ovih dana dogodilo dokaz je da Haag i Beograd znaju i mogu surađivati. Zaista smatram da će Milošević biti u Haagu do kraja godine.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović isključio je mogućnost bilo da se Miloševića izruči Haagu, bilo da mu se igdje, pa i u domovini, sudi za ratne zločine.

- Nisam navikla, naprečac raspravljati o izjavama. Držim se onoga što predviđaju norme međunarodnog prava i onoga što su mi moji sugovornici u Beogradu rekli ovih dana i posljednjih tjedana. Srbijanski ministar pravosuđa bio je tu u Haagu i svjestan je da izručenje Miloševića nije pitanje opredjeljenja. To je međunarodna obveza koju Srbija mora poštovati. Bepgrad također zna da haaška nadležnost prevladava beogradsku, pa da stoga proces zbog korupcije ne može biti zapreka, ali još manje alternativa, procesu za ratne zločine. Zbog toga, inzistiram, smatram da suradnja napreduje u pravom smjeru. Ako bi Beograd naknadno drukčije odlučio, znamo što će se dogoditi.

Što će se dogoditi?

- Obratit ćemo se Sigurnosnom vijeću Ujedinjenih naroda i zahtijevati sankcije protiv Srbije. Sudištu je priznata ta ovlast koju može rabiti protiv zemalja koje ne udovoljavaju svojim međdunarodnim obvezama.

U Beogradu nitko nije spreman kladiti se u Miloševićevu spontanu predaju.

- I kada sam u siječnju otišla u Beograd, činilo se da nitko ne vjeruje da ga je moguće makar utamničiti. Čini mi se da su se stvari odvijale drukčije.